Overwegingen bij de huidige stand van zaken rond COVID-19 in China

De toestanden rond de omikronvariant in China blijven spannend. De gezondheidsautoriteiten onderbouwen hun aanpak en verklaren hem aan het publiek.

COVID-19
Bewonerslijsten controleren om nucleïnetests uit te voeren in het Yuyuandistrict van Shanghai foto Xinhua / Jin Liwang)

De Nationale Gezondheidscommissie van China heeft maandag op het Chinese vasteland 1.908 nieuwe lokaal overgedragen bevestigde COVID-19-gevallen gemeld, waarvan 1.661 in Shanghai.

Recentste cijfers

Afgezien van Shanghai, werden er in 17 andere regio’s op provinciaal niveau van het vasteland nieuwe lokale COVID-19-gevallen vastgesteld, waaronder 91 in Jiangxi, 44 in Jilin en 32 in Beijing. Shanghai meldde maandag ook 15.319 lokaal overgedragen asymptomatische infecties van het nieuwe coronavirus, Het totaal op het vasteland is 15.816 nieuwe lokale asymptomatische dragers. Maandag vielen 52 doden als gevolg van COVID-19, allemaal in Shanghai. De lokale Gezondheidscommissie zegt dat alle mensen die zijn overleden onderliggende aandoeningen hadden zoals terminale kanker, herseninfarct, hart- en vaatziekten en de ziekte van Alzheimer en dat ze gemiddeld 84,2 jaar oud waren. De oudste van hen was 100. Het totale aantal COVID-19-sterfgevallen op het vasteland is nu 4.828.

Shanghai, Beijing en verder

De situatie blijft in en buiten Shanghai gespannen. Beijing meldt ook opnieuw symptomatische gevallen. Lokale gezondheidsautoriteiten hebben gezegd dat het virus zich ongeveer een week onopgemerkt in de stad had verspreid. Alle woonwijken worden daar nu getest. Alle particuliere onderwijs- en sportinstellingen zijn in de Chinese hoofdstad tot nader order gesloten. De provincie Guangdong en de noordoostelijke provincie Jilin registreerden nieuwe besmettingen. De autoriteiten in Shanghai hebben in sommige districten barricades opgetrokken in wooncomplexen om te voorkomen dat mensen uit de ‘lockdown-wijken’ met het hoogste risico – waar in de afgelopen zeven dagen ten minste één infectie is geconstateerd – zones met een laag risico binnenkomen. De maatregel heeft vele inwoners woedend gemaakt, zij noemden hem ‘onmenselijk’. Vicepremier Sun Chunlan, die sinds 2 april in Shanghai is, om de strijd tegen de epidemie leiden, heeft echter zondag gezegd dat draconische maatregelen nodig zijn voor bewoners met een hoog risico.

Uitstel en nog meer tests

Shanghai, waar sinds 1 april strenge maatregelen in voege zijn, heeft nog geen tijdschema voor de beëindiging ervan. Er was een deadline voor het bereiken van het maatschappelijke nul-Covid-doel tegen 20 april. De gemeente had gehoopt nieuwe infecties tot nul te herleiden in wooncomplexen met een laag risico en de omliggende gebieden. Dit is nog niet mogelijk: de zeer besmettelijke omikronvariant blijft zich verspreiden onder koeriers en medisch personeel. Zhao Dandan, adjunct-directeur van de Gezondheidscommissie van Shanghai, vertelde gisteren maandag op een persconferentie dat massale nucleïnezuurtests voor alle 25 miljoen inwoners vandaag dinsdag worden uitgevoerd.

De kosten en de kern

Liang Wannian, hoofd van het Panel van Deskundigen dat de Covid-19-reactie van het land leidt, heeft vorige week vrijdag aan de media uitgelegd dat het beleid een soort ‘verzekering voor de 1,4 miljard mensen’ is, gezien de gevaren die de omikronvariant met zich meebrengt. Liang zei dat die risico’s de kosten voor het land rechtvaardigen, inclusief vaccins, massale screenings en het bouwen van geïmproviseerde ziekenhuizen. Volgens hem is het beleid een algemene richtlijn en kunnen specifieke maatregelen in de loop van de tijd worden gewijzigd. ‘De kern is echter’, zo stelde Liang, ‘om snel uitbraken te ontdekken en tijdig een reeks maatregelen te nemen, de overdracht te verminderen en verspreiding doorheen de maatschappij te voorkomen, zodat de uitbraak niet op grote schaal terugkeert’.

Management

De expert erkende ook de noodzaak om pandemiepreventie in evenwicht te brengen met het dagelijks leven, inclusief de medische behoeften. Daarom moet er een noodmechanisme zijn, goede kanalen voor het leveren van benodigdheden, een voorraad medische artikelen voor pandemiepreventie, inclusief maskers en beademingsapparatuur, en andere hulpmiddelen, waaronder nucleïnezuurtests, quarantainecentra en voertuigen. Bepaalde delen van Shanghai kennen al wekenlang een lockdown. Veel mensen klagen over voedseltekorten, slecht management en ongemak veroorzaakt door beperkingen. Er wordt ook verteld dat mensen overleden zijn nadat ze geen tijdige medische zorg hadden gekregen omdat ze geen negatief Covid-19-testresultaat konden voorleggen. Liang benadrukte nogmaals dat, hoewel een groot deel van de omikronpatiënten slechts milde infecties heeft, ‘het een enorme ramp zou zijn’ als China de beperkingen zou versoepelen. ‘Vorige week was ongeveer 81 procent van de ouderen volledig gevaccineerd’ voegde hij eraan toe, ‘zodra we de controle versoepelen, zal het virus zich wijd verspreiden en zullen er veel zware gevallen en sterfgevallen zijn onder ouderen. Het enorme aantal zware gevallen zal dan zijn tol eisen van het medische systeem, en als medisch personeel besmet raakt, kan medische zorg niet worden verleend en ontstaat er een vicieuze cirkel.’

Flexibiliteit en TCM

De vooraanstaande Chinese epidemioloog Zhang Boli is de zoveelste deskundige die benadrukt dat de dynamische nul-COVID-aanpak van China niet betekent ‘absoluut nul-COVID’ en die de rol erkent van de traditionele Chinese geneeskunde (traditional Chinese medicine, TCM) bij de behandeling van COVID-19. Volgens Zhang, een academicus bij de Chinese Academy of Engineering, is de essentie vroege detectie en snelle reactiemaatregelen om de voortdurende verspreiding van het virus in woongemeenschappen te stoppen. Met de bevolkingsdichtheid en structuur van China zou versoepeling van de controlemaatregelen ook volgens Zhang leiden tot ernstige gevolgen, een grote verspreiding van het virus en vele ernstige ziekte- en sterfgevallen. Zhang merkte op dat bij de aanpak van tientallen lokale COVID-19-uitbraken in China is aangetoond dat het land in staat is om tegen relatief lage kosten een dynamische nul-COVID te bereiken. Zhang zei verder dat een tussenkomst met TCM effectief is gebleken in het verminderen van het aantal asymptomatische en milde gevallen die kritiek worden en in het verkorten van de behandeltijd. De epidemioloog wees erop op dat senioren boven de 60 jaar 30 procent van de bevestigde gevallen uitmaken, en dat veel bejaarden onderliggende ziekten hebben waardoor ze vatbaarder zijn voor het ontwikkelen van ernstige COVID-19. ‘Deze oudere bevolking heeft onze speciale aandacht nodig’, zei hij. Dat geef je door kennis uit verschillende disciplines te combineren, in de vroege stadia in te grijpen en geïndividualiseerde behandelstrategieën te bedenken die westerse geneeskunde en TCM-benaderingen combineren.

COVID-19
Tests op 25 april in Beijing (foto China Daily / Wei Xiaohao)

4.828 = 3

Wat het cijfer van 4.828 doden door COVID-19 betreft: sinds China en de wereld zekerheid en de eerste informatie kreeg over het nieuwe coronavirus (januari 2020) heeft de epidemie in China (Taiwan, Hongkong en Macau, met hun eigen regelgeving, niet meegerekend) 4.828 mensenlevens gekost. Dat is nog steeds slechts drie (3) doden per miljoen inwoners. Vergelijk dat, via de betrouwbare statistieken van worldometers.info,  met de aantallen in rijke westerse landen of niet-socialistische derdewereldlanden. Dat het dodental beperkt is dankt het zelfverklaarde socialistische China in niet geringe mate aan de overwegend succesvolle strategie van zijn onderzoekers en overheid. De omikronvariant zorgt voor nieuwe, grote en pijnlijke uitdagingen in de Chinese miljoenensteden. Uiteraard kunnen en zullen de experts en de beleidsverantwoordelijken fouten maken. Met zekerheid kan echter gesteld worden dat de doelstellingen altijd duidelijk blijven: zoveel mogelijk mensenlevens sparen, zoveel mogelijk mensen beschermen. In de Volksrepubliek China telt elk mensenleven, ook dat van diegenen die zwak en niet economisch productief zijn. Levens beschermen en redden doe je ook door de economie te laten heropleven. De vragen waarover de Chinese politiek zich momenteel het hoofd breekt is hoe doe je dat snel en verantwoord? Hoe combineer je dat met de zorg voor de zieken en met de noodzakelijke maatregelen om de golf van uitbraken duurzaam tegen te houden.? En ook: hoe overtuig je zoveel mogelijk burgers om de discipline vast te houden en/of zich te laten vaccineren?

Voor China = voor de wereld

Over China wordt in het Westen vaak gezegd en gedacht dat de regering en de burgers in de eerste plaats kijken naar de belangen van het eigen land. Dat klopt niet helemaal als we erkennen dat China met andere landen, vooral andere derdewereldlanden, graag zijn kennis (bijvoorbeeld over het genoom van het coronavirus) en middelen (bijvoorbeeld vaccins) deelt. Als het gaat om duizenden of meer doden te voorkomen in China zelf, heeft de regering natuurlijk gelijk dat ze niet bezwijkt voor lokroepen en verwijten over ‘schade aan het herstel van de wereldeconomie’, ‘psychologische schade’ of ideologische aanvallen als zou de CPC de COVID-strategie ‘volhouden voor het eigen gelijk en de eigen glorie’. Beijing zal zo lang het nodig is vasthouden aan een strategie die de bevolking van het eigen land kan beschermen. Dat is dan toch alvast 1,4 miljard, een aanzienlijk deel van de wereldbevolking.

Bronnen: Xinhua, South China Morning Post, neican.org, worldometers.info

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *