Innovatie verschuift naar het Oosten

‘Innovatie verschuift naar het Oosten’ was de commentaar van directeur Shen Changyu van de China National Intellectual Property Administration bij de voorstelling van de jaarresultaten.

Vorig jaar werden in China 700.000 octrooien toegekend voor uitvindingen. Dat was 30% meer dan het jaar ervoor. Van deze octrooien zijn er 0,75% hoogwaardige, een verdubbeling sinds 2017.

‘China haalt goede resultaten in veel indicatoren voor deelgebieden… dat wijst erop dat het in transitie is van een wereldwijde invoerder van intellectuele eigendom naar een belangrijke uitvinder van eigen intellectuele eigendom’. ‘Het wijst erop dat de wereldwijde geografie van vernieuwingen naar het Oosten opschuift.’, verklaarde Shen.

Internationale verschuivingen

Sinds 2017 heeft China meer de 2,53 miljoen octrooien toegekend; het aantal nam gemiddeld met 13,4% per jaar toe. Op de Global Innovation Index van de World Intellectual Property Organization steeg China van de 22ste plaats in 2017 naar de 12de in 2021. Het was het hoogst geplaatste land met een gemiddeld inkomen en scoorde beter dan rijke landen als Japan, Israël of Canada.

Vorig jaar werden in China ook 69.500 internationale octrooien aangevraagd via het Patent Cooperation Treaty en stond China eerste voor het derde jaar op rij. Tot 2018 stond de VS op kop. Het aantal aanvragen voor internationale octrooien worden door experts beschouwd als een graadmeter voor de innovatiekracht van landen.

Nuttiger, creatiever en beter beschermd

Intellectuele eigendomsrechten werden efficiënter gebruikt in 2021. De toegevoegde waarde van economische sectoren die aan octrooien gebonden zijn steeg van 11,6% in 2019 naar bijna 12% van het bnp. Volgens de planning moet dat verder stijgen naar 13% in 2025 om van China tegen 2035 een centrale voor innovatie naar internationale normen maar met Chinese kenmerken te maken.

Om veelbelovende uitvindingen van hoog niveau te stimuleren heeft het Ministry of Science and Technology voor het eerst de National Disruptive Technology Innovation Competition georganiseerd. Eén van de winnaars was een groep onderzoekers uit Jiangsu die microfluïde chips ontwikkelden die gedeeltelijk orgaanfuncties kunnen simuleren.

Het voorbije jaar is de bescherming van intellectuele eigendomsrechten versterkt en sluit ze meer aan bij internationale normen. China is toegetreden tot het ‘The Hague System for the International Registration for Industrial Designs’ voor de bescherming van industrieel design.

Bron: South China Morning Post

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.