Parlement sessies: wachten op nieuwe regering

Momenteel loopt de jaarlijkse zitting van de Consultatieve commissie en morgen begint deze van het Algemeen Volkscongres. Het is dit jaar speciaal uitkijken naar de nieuwe regering die na afloop zal worden gevormd.

yaoming

Yao Ming met collega


De Consultatieve Commissie  – een soort senaat-  heet eigenlijk National Committee of the Chinese People’s Political Consultative Conference en geeft met zijn  2.237 leden raadgevingen aan de beleidsmakers. Het orgaan wil de opinie van de brede lagen van de bevolking weerspiegelen en bestaat zowel uit ondernemers, vertegenwoordigers van godsdiensten en minderheden, de 8 democratische partijtjes en kunstenaars. 60 % betreffen niet-leden van de Communistische partij. Bij de mediasterren vinden we ditmaal basketter Yao Ming, Hong Kong acteur Jacky Chan en ook Nobelprijswinnaar Mo Yan.  Ling Jinhua die getroffen werd door een autoschandaal van zijn zoon, werd gekozen tot een van de ondervoorzitters van de vergadering. Tot het presidium van 323 personen werden ook enkele zonen en dochters van bekenden gekozen zoals de dochter van Deng Xiaoping Deng Nan, de zoon van Chen Yun Chen Yuan, de dochter van Li Xiannian Li Xiaolin en Wan Jifei de zoon van Wan Li. Wie in het presidium zit maakt een goede kans om gekozen te worden als permanent lid.
De nieuwe zitting werd geopend door Yu Zhengsheng die naar verluidt de voorzittersfakkel zal overnemen van Jia Qinglin. Hij legde gisteren onder meer de resultaten voor van zijn vijfjarige termijn. Daarin staat bijvoorbeeld dat tijdens die periode 420 overlegvergaderingen gehouden werden tussen de Communistische Partij en de 8 democratische partijtjes.
newscenter

Drukexemplaren vervangen door het scherm


Morgen begint dan de zitting van het Algemeen Volkscongres die de echte beslissingen neemt. Voor de eerste keer werden 2000 afgevaardigden gekozen volgens het nieuwe systeem dat een gelijk aandeel voorziet voor stedelijke afgevaardigden als voor de rurale. Daarnaast hebben alle provincies minstens 8 afgevaardigden. De 5 grootste bezitten meer dan 150 zetels. Ten derde moet er een brede vertegenwoordiging zijn van de etnische minderheden (minstens 360), van vrouwen, arbeiders, boeren, leger en andere groepen. Het nieuwe Volkscongres telt 155 arbeiders of boeren, 31 migranten, 699 vrouwen en 225 vertegenwoordigers uit de niet-publieke sector.  Hoogstwaarschijnlijk zal Zhang Dejiang het voorzitterschap overnemen van Wu Bangguo die ook 10 jaar heeft gediend.
Tijdens beide zittingen gelden ook richtlijnen voor soberheid. De toespraken zullen niet meer allen in print beschikbaar zijn, maar kunnen wel door de afgevaardigden op scherm worden opgevraagd in de computerzaal. Banketten en gala-avonden zijn verboden, zelfs kleine geschenken en lokale delicatessen zijn gebannen. Ook de leden van het presidium worden verondersteld naar de zitting te komen met de busjes zoals de andere afgevaardigden. Ook geen aparte bloemen in de hotels met afgevaardigden.
Regering
liuyu

Jia Qinglin (l) drukt hand Yu Zhengsheng (r)


Dat Xi Jinping als president zal verkozen worden en Li Keqiang als premier staat buiten kijf. Ook de genoemde nieuwe functies van Zhang Dejiang en Yu Zhensheng lijken vast te staan. Het is vooral uitkijken hoe de regering zal samengesteld zijn na de beloofde herstructurering. Zoals we al meldden zal het ministerie van Spoorwegen versmelten met dat van Transport.  De commissie voor Gezinsplanning zou voortaan onder Volksgezondheid ressorteren. Bij Cultuur is de vraag of de audiovisuele waakhond zal gefusioneerd worden met deze van de gedrukte publicaties. Voedselveiligheid die nu van verschillende ministeries afhangt, zal onder een organisme worden gehergroepeerd.
Huidig staatsraad Liu Yandong zou vicepremier worden met de bevoegdheden van cultuur, onderwijs, gezondheid en technologie. Het is sinds mevr. Wu Yi in 2008 geleden dat er nog een vrouwelijke vicepremier was. Wang Yang zou de bevoegdheden van vicepremier Zhang Dejiang overnemen, namelijk industrie, transport en energie. Ma Kai zou Hui Liangyu opvolgen als vicepremier bevoegd voor de landbouw. Reuters meent te weten dat de voormalige ambassadeur Wang Yi in Japan de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken wordt. De huidige minister Yang Jiechi wordt dan gepromoveerd tot staatsraad. Volgens Reuters wordt ex-journalist en milieucriticus Pan Yue milieuminister. Ook voor Li Yuanchao moet nog een post worden gevonden en dit zou het vicepresidentschap zijn dat onder meer bevoegd is voor Hongkong.
rehanguiyimir

Rehangul Yimir uit Xinjiang


Tot zover de verwachtingen. Binnen een tiental dagen volgt uitsluitsel. Vooraf zal vooral het regeringsrapport worden besproken, het sociaal-economisch plan voor 2013, de nationale en lokale begrotingen en het rapport van de werking van het gerechtelijk apparaat. Ondertussen zal de pers gonzen van voorstellen. China Daily laat Raadgevend Commissielid directeur Chi Fulin van Hainans Instituut voor de Hervormingen aan het woord die pleit voor minder belastingen als middel ter uitbreiding van de middenklassen. Een vrouwelijke aquacultuur-afgevaardigde pleit voor een verzekering tegen milieuongevallen. Zelfs Xinjiangs jongste afgevaardigde Rehangul Yimir (24 j) komt met een voorstel dat haar vertaaltoestel uit het Oeigoers heeft vertaald.
Lees ook website Volksdagblad over de 2 sessies
Kijk ook Dialogue over de 2 sessies
 
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *