Pilot slimme autosnelweg een succes

Uit de resultaten van een pilot autosnelweg blijkt dat rijden op deze slimme autosnelweg veiliger, comfortabeler en sneller is dan op een gewone snelweg. Verwacht wordt dat de pilot navolging krijgt.

Dispatching centrum van de snelweg (Photo Peoples Daily/ Shandong Hi-Speed Group

De pilot slimme autosnelweg bevindt zich tussen de Shandong steden Tai’an en Zaozhuang. Deze sectie maakt deel uit van de autosnelweg tussen Beijing en Taipei. Op 182 punten van de snelweg zijn hoge-definitie bewakingscamera’s geïnstalleerd en de sectie bevat ook 15 omnidirectionele millimetergolfradars, 287 directionele millimetergolfradars en andere apparaten die verkeersinformatie in realtime verzamelen.

Uit de resultaten blijkt dat het aantal maandelijkse ongevallen daalde van 66 tot 39  en dat de tijd om de accidenten af te handelen, afnam van 28 tot 19 minuten. Om de 200 meter bevindt zich een kleine doos die informatie naar slimme voertuigen uitstuurt over de toestand van de weg en van het verkeer. Daardoor kunnen de slimme voertuigen sneller een parkeerplaats vinden. Het dispatching centrum van de autoweg profiteert ook van de slimme technologie. Wanneer een voertuig onwettelijk parkeert, gaat onmiddellijk een alarm af en kan het personeel op 10 minuten ter plaatse zijn. Voordien moest dit manueel gebeuren door het één per één controleren van de bewakingscamera’s.

Tweede niveau

Snelweg Beijing Taipei Disclaimer

De sectie tussen Tai’an en Zaozhuang is de eerste in zijn soort die volledig open staat voor het verkeer. Ze heeft niet enkel gezorgd voor verkeersveiligheid en vlotte verkeersstromen, maar ook voor een geoptimaliseerde reiservaring voor chauffeurs. Het is wel zo dat de grote hoeveelheid aan verzamelde gegevens hogere vereisten stelt aan het brein van het dispatching centrum.

Door het gebruik van algoritmen wordt echter een monitoring van het tweede niveau mogelijk die problemen detecteert, een alarm doet afgaan en automatisch vroeg waarschuwt. Wanneer een voertuig defect is, kan de meldkamer het voertuig binnen 10 seconden lokaliseren, de wegbeheerder tijdig op de hoogte stellen en via de radio en het navigatiesysteem berichten sturen naar passerende voertuigen om secundaire ongevallen te voorkomen.

Het slimme brein kan ook de weersomstandigheden voorspellen want  grondsensoren en andere apparaten langs de snelweg helpen bij het verzamelen van nauwkeurige milieu-informatie van elke kilometer waarbij meer dan 10 meteorologische indicatoren, zoals zichtbaarheid en neerslag, zodat deze opgenomen worden in het monitoringbereik van het intelligente beheerplatform en het systeem automatisch beslissingen kan nemen. In totaal werkt de slimme snelweg met een dertigtal toepassingen tot en met het sneller doen smelten van de sneeuw.

Inspiratie

Na voortdurende inspanningen hebben we een compleet technologiesysteem ontwikkeld dat kan inspireren tot het verkennen van slimme snelwegconstructies in Shandong en zelfs het hele land”, zegt Zhang Wei, adjunct-directeur van de afdeling engineering management bij Shandong Hi-Speed Group. Volgens Zhang zijn behaalde resultaten al opgenomen  in meer dan 20 sets van industriële, lokale en organisatorische normen. De ervaring bij de bouw van het project is ook al toegepast op slimme snelweg die  de stad Jinan met de stad Weifang verbindt in zijn provincie Shandong.

Peoples Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.