Pan-Corona-Vaccin, resultaat samenwerking Cuba en China

Er is grote vooruitgang geboekt bij een samenwerkingsproject van Cuba en China om het Pan-Corona-Vaccin, een universeel coronavirus-vaccin samen te stellen.

Cuba en China hebben op 2 juni formeel aangekondigd dat er bij de China National Intellectual Property Administration, het Chinese octrooibureau, patent is aangevraagd voor een Pan-Corona-vaccin.

Pan-Corona-vaccin
foto Prensa Latina https://www.plenglish.com/news/2021/05/29/china-cuba-biotechnology-innovation-center-inaugurated-photos/ disclaimer

Brede effeciviteit

Het nieuwe vaccin, een samenwerking tussen de biotechnologische sectoren van de twee landen, zal het eerste patent zijn voor een enkel vaccin dat effectief is tegen de vele varianten van COVID-19. Volgens Eduardo Martínez Díaz, voorzitter van het staatsbedrijf BioCubaFarma Business Group, zou het Pan-Corona-vaccin zelfs effectief kunnen zijn tegen nieuwe ziekteverwekkers die tot deze familie van coronavirussen behoren en die in de toekomst nog kunnen verschijnen.

Krachtenbundeling

Op 10 maart 2021 hadden artsen van het Cubaanse Ministerie van Volksgezondheid (MINSAP) in het British Medical Journal, het tijdschrift van de British Medical Association, het werk aan het vaccin aangekondigd en in grote lijnen beschreven. Het artikel meldt: ‘China en Cuba bundelen hun krachten om een ​​vaccin te verkrijgen, Pan-Corona genaamd, dat effectief is tegen verschillende stammen van het SARS-CoV-2-coronavirus en dat Covid-19 voorkomt’. Verder werd duidelijk gemaakt dat onderzoekers van het Cubaanse centrum voor gen- en biotechnologie (CIGB) het product zouden ontwikkelen ‘in een open voorziening’ voor onderzoek tussen de twee landen in de stad Yongzhou, in de provincie Hunan (zuidelijk centraal China): het China-Cuba Biotechnology Innovation Center. Het project is volgens het artikel ‘ontstaan ​​op verzoek van Chinese zijde’ en heeft de goedkeuring van het Cubaanse ministerie van Wetenschap en Technologie. Cuba heeft ervaring en personeel ingebracht, de Chinese zijde heeft het project ondersteund met wetenschappelijke capaciteit, uitrusting, logistiek en middelen.

Pan-Corona-vaccin, hoop voor toekomst?

Het Pan-Corona-vaccin is gebaseerd op ‘het combineren van delen van het virus die geconserveerd zijn en niet zo zijn blootgesteld aan variatie om antilichamen te genereren, met die welke gericht zijn op cellulaire reacties’. Het vaccin is een recombinant-type antigeen van hetzelfde type dat wordt gebruikt om het hepatitis B-vaccin te maken, evenals twee van Cuba’s vijf COVID-19-vaccins, waaronder Abdala. Pan-Corona is gebaseerd op delen van het SARS-CoV-2-virus die niet zijn veranderd in de varianten van het virus. Het is de bedoeling op deze manier daar te slagen waar andere andere inspanningen om vaccins voor de varianten over de hele wereld zijn mislukt.

Gezondheidszorg, kwaliteit en solidariteit

De Cubaanse gezondheidszorg staat bekend om zijn kwaliteit en om samenwerking met andere derdewereldlanden. Cubaanse artsen werken in Latijns-Amerika, Afrika en Azië en bieden essentiële zorg op plaatsen waar die anders misschien niet beschikbaar zouden zijn. Ook in China is een sterke biofarmaceutische industrie ontwikkeld die verschillende COVID-19-vaccins heeft geproduceerd. In China is intussen een groot deel van de bevolking van 1,4 miljard mensen gevaccineerd. China heeft daarnaast enorme hoeveelheden vaccins naar de Derde Wereld geëxporteerd. In 2019 heeft China wereldwijd 2 miljard dosissen vaccins geëxporteerd, en in november beloofde de Chinese regering nog eens een miljard vaccins naar Afrika te sturen.

Achtergrond

Volgens Sara Flounders, in het Amerikaanse marxistische blad Workers World komt het succes van het Pan-Corona-vaccin voort uit het maatschappijbestel van China en Cuba. Zij geeft nog ander voorbeelden van de voortgezette en steeds inniger wordende samenwerking tussen de twee landen. Socialistische landen zijn volgens Flaunders veel beter geplaatst dan hun kapitalistische tegenhangers om samen te werken aan projecten die op de lange termijn waardevol zijn voor de mensheid, omdat ‘hun sociale systeem het voorzien in menselijke behoeften centraal stelt’, in tegenstelling tot het maximaliseren van privéwinst. Nadat ze nog meer voorbeelden heeft gegeven van wetenschappelijke samenwerking tussen Cuba en China besluit Flounders: ‘Wereldwijde problemen kunnen worden opgelost. Wat nodig is, is economische planning, samenwerking en het delen van wetenschappelijke kennis en technologie.’

Bronnen: Telesurenglish.org (progressief Latijn-Amerikaans medium),
Prensa Latina (progressief Latijn-Amerikaans persbureau), Granma (krant van de Communistische Partij van Cuba), British Medical Journal, Wikipedia, Workers’ World, Friends of Socialist China

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *