PMI Chinese diensten sterk omhoog

Het officieel PMI cijfer voor de diensten liep in maart op tot 58,2 het hoogste cijfer sinds mei 2011. Het cijfer in het maakwerk daalde lichtjes tot 51,9 zodat het gecombineerd PMI 57 bedroeg in maart. Als uitleg wordt gewezen naar een snelle economische heropleving na de pandemie.

Volgens het National Bureau of Statistics bedroeg de purchasing managers’ index (PMI)  in het niet maakwerk waarbij de diensten 58,2 in maart terwijl dit in februari 56,3 beliep. Het cijfer is het hoogste sinds mei 2011. Het maakwerk PMI haalde 51,9 in maart of wat minder dan het 52,6 groeicijfer de maand voordien. Zoals bekend scheidt het cijfer 50 de economie die inkrimpt van de economie die uitbreidt. Het samengestelde PMI met én maakwerk én diensten bedroeg 57, iets hoger dan de 56,4 in februari. Dit wijst er op dat de economische heropleving op schema zit.

Donderdag had premier Li Qiang op het Boao-forum al verteld dat de maart cijfers nog beter uitvielen dan de cijfers van januari en februari. De subindex voor de bouwsector bereikte 65,6, het hoogste cijfer sinds juli 20911. Verwacht wordt dat het sterke momentum de komende maanden waarschijnlijk aanhoudt omdat de index voor nieuwe bestellingen blijft stijgen in de dienstensector. Economisten van Capital Economics merken op dat de sterkte vooral lag in kleinhandel en transport. De daling van het maakwerk PMI wordt deels toegeschreven aan het opnieuw opbouwen van voorraden na eerdere verstoringen van de toeleveringsketen, terwijl de groei van de vraag ook afnam als gevolg van een vertraging van de exportorders. Hier daalde de subindex voor nieuwe bestellingen tot 53,6 in maart en de subindex voor nieuwe exportbestellingen tot 50,4.  

China blijft op zijn hoede voor geopolitieke spanningen en voor financiële problemen die buiten China opduiken. Premier Li verklaarde dan ook dat zijn kabinet systeemrisico’s zal aanpakken met het oog op een stabiele financiële markt, een hint na de onrust bij de Silicon Valley Bank en Credit Suisse. De Nationale Bank heeft de reserve ratio die de banken in kas moeten hebben met 0,25% verlaagd zodat meer geld in omloopt komt. In november beslisten de grootste Chinese kredietverstrekkers  klaar te zijn om de vastgoedontwikkelaars $162 miljard kredieten toe te kennen. Premier Li Qiang betoogde dan ook voor 2000 toehoorders op het Boao-forum dat China een baken is in een onzekere wereld.. IMF-voorzitter Kristalina Georgieva zei op het Boao-Forum te verwachten dat China dit jaar bijdraagt tot één derde van de wereldgroei .

FT, SCMP Disclaimer

Print Friendly, PDF & Email