Premier Li bezocht 3 dagen Guangdong

Om te pogen het vertrouwen terug te winnen na technologische beperkingen en derisking vanuit de VS, heeft premier Li Qiang deze week gedurende 3 dagen de provincie Guangdong bezocht die niet enkel een economische motor is maar ook een boegbeeld in hervormingen en open deur-politiek. De klemtoon van zijn bezoek lag op innovatie, een beter ondernemingsklimaat en de infrastructuur.

Premier Li Qiang inspecteert Shenzhen Mindray Bio-Medical Electronics Foto Xinhua Disclaimer

Premier Li Qiang heeft zopas een driedaags bezoek beëindigd aan de provincie Guangdong die altijd een voorloper was in de hervormingen en ondertussen is uitgegroeid tot de economische groeipool van Zuid China. Li bezocht verschillende door de staat gesteunde laboratoria en hightechbedrijven in Dongguan en Shenzhen en riep op tot meer inspanningen op het gebied van technologische innovatie evenals tot economische omvorming en modernisering.

Innovatie

In het Songshan Lake Materials Laboratory te Dongguan zei Li dinsdag dat hij hoopte dat de faciliteit een diepere integratie van industrie, universiteit en onderzoek zou kunnen bevorderen en zou kunnen streven naar doorbraken op het gebied van sleuteltechnologieën. Bij China Spallation Neutron Source vond de premier dat het noodzakelijk was om fundamenteel onderzoek te versterken, zich te concentreren op het smeden van voordelen en het opvullen van tekortkomingen en tegelijkertijd China te helpen de technologische zelfredzaamheid te bereiken.

Op een symposium met vertegenwoordigers van de lokale overheid en het bedrijfsleven in Shenzhen zei Li dat China zich in een kritieke periode van economische omvorming en modernisering bevindt. Hij verklaarde dat het noodzakelijk was om een hoogwaardige ontwikkeling en de digitalisering van de productiesector te bevorderen en tegelijkertijd meer inspanningen te leveren in het veranderen van het groeimodel, het verbeteren van de economische structuur en het aandringen op een groter groeimomentum.

Bedrijfsklimaat

Bij een bezoek aan verschillende privé bedrijven – waaronder Huawei Technologies – in Shenzhen op woensdag beloofde Li door te gaan met het optimaliseren van de overheidsdiensten en het creëren van een gunstig klimaat voor de ontwikkeling van ondernemingen. ‘Het is noodzakelijk om de hervormingen te verdiepen en open te stellen en meer toonaangevende hervormingen door te voeren zodat de vitaliteit van verschillende bedrijfsentiteiten versneld wordt, de opbouw van een verenigde nationale markt versneld evenals het creëren van een eersteklas ondernemingsklimaat”, aldus Li tijdens het symposium. Hij riep op tot meer creatieve maatregelen om het internationale marktaandeel van China te stabiliseren en meer buitenlands kapitaal aan te trekken

Infrastructuur

Tijdens de tour bezocht Li ook een bouwplaats voor de Shenzhen-Zhongshan brug die naar verwachting volgend jaar open zal gaan. De brug is een kerninfrastructuurproject in de integratie van het Greater Bay Area (GBA). Naast de klemtoon op innovatie wijst het bezoek van de premier aan het infrastructuurproject eveneens de richting aan voor de ontwikkeling van GBA, waarbij het verbeteren van de infrastructuur bevorderlijk is voor hogere efficiëntie en een betere toewijzing van middelen in het gebied, aldus nog een expert.

‘Malaise’

Lis bezoek kwam er na mindere economische gegeven die  aanleiding gaven te vrezen dat de groei aan aan kracht heeft ingeboet vooral te midden van een malaise in traditionele economische motoren, waaronder de vastgoedsector. Terwijl Beijing een jaargroei van rond 5% nastreeft, hebben sommige internationale investeringsbanken deze groei bijgesteld tot juist boven of onder 5%.

Logisch dus dat de provincie als belangrijke economische provincie en barometer van de Chinese economie speciale aandacht krijgt. Guangdong wordt als exportgerichte provincie onvermijdelijk getroffen door de mondiale economische vertraging en de Amerikaanse technologiebeperkingen hebben ook gevolgen gehad voor de high-end technologie- en productiebedrijven. Het opbouwen van een modern industrieel systeem is een belangrijke taak van de regering Li. Meer politieke richtlijnen worden verwacht van de in maart opgerichte Central Science and Technology Commission die direct gecontroleerd wordt door de Communistische Partij. De Commissie heeft midden juli een eerste vergadering gehouden.

Bron / SCMP

Print Friendly, PDF & Email