Premier Wen steekt Guangdong hart onder de riem

Premier Wen Jiabao bezocht vrijdag en zaterdag de Parelrivierdelta die op export is afgestemd. Hij waarschuwde voor de afnemende export op het ogenblik dat september aanbreekt waarop goederen verscheept worden voor de eindejaar periode in het westen.

Wen bezoekt LED-fabricage in Kanton


Wen bracht een inspectiebezoek aan verschillende steden Kanton, Foshan en Dongguan. Hij deed dit gedurende het derde kwartaal omdat deze periode doorslaggevend is wegens de verscheping van de goederen voor de eindejaar periode in het westen. China heeft als doel dit jaar om de buitenlandse handel met 10 % te doen groeien. Terwijl het groeicijfer hiervan in juni nog 11 % bedroeg, zakte dit tot nauwelijks 1 % op jaarbasis in juli. Hij beloofde een aanpassing van de exportpolitiek met belastingvermindering, breder exportkrediet, betere handelsdiensten en het schrappen van onredelijke lasten die wegen op ondernemingen. Anderzijds vroeg hij aan de ondernemingen om merken te cultiveren en ook een internationaal verkoopnetwerk op te zetten. Hij herinnerde aan stimuleringsmaatregelen uit mei zoals toelagen voor ondernemingen die hun technologie verbeteren en ook aan de opening van staatssectoren voor privékapitaal.
Eerder deze maand zei Wen al in Zhejiang dat China zijn vooropgestelde doel van 7,5 % groei kan halen. Het zijn echter vooral de dalende cijfers uit Europa die de groei van China’s buitenlandse handel afremmen. De globale buitenlandse handel met de EU bedroeg in juli 8,9 % minder dan vorig jaar; de export kalfde met 17 % af . Gedurende de eerste 7 maanden groeide China’s totale export 7,8 % maar deze naar de EU daalde met 3,6%. De Eurostat cijfers wijzen in een gelijkaardige richting. Het is nu bang afwachten of de schuldencrisis in Europa nog voor een verdere afzwakking zal zorgen en of dit protectionisme zou aanwakkeren. Aangenomen wordt dat de crisis in Europa nog zal voortduren.  China moet enerzijds de groei meer  afstemmen op het binnenland en voorts ook meer technologisch betere producten voortbrengen want het is nu al niet meer het goedkoopste productieland.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *