President Xi Jinping bezocht Tibet

Naar aanleiding van de 70 jarige vreedzame hereniging van Tibet met China heeft Xi Jinping Nyingchi en Lhasa bezocht. De president had het over verschillende aspecten van de Chinese politiek tegenover Tibet zoals godsdienst, ontwikkeling & infrastructuur evenals het milieu.

Aankomst op Nyingchi luchthaven

De president bezocht Tibet van woensdag tot vrijdag naar aanleiding van de 70-jarige vreedzame hereniging van Tibet met China. Dit kwam er na een zeventien punten programma dat door de dalai lama werd aanvaard en in 1959 verscheurd. Na aankomst op de Nyingchi Mainling luchthaven ging hij naar de Nyang River Brug waar hij leerde over de bescherming van de Yarlung Zangbo rivier en de Nyang bijrivier. Tijdens een bezoek aan de zaal voor stadsplanning van Nyingchi pleitte hij om de stadsgrenzen wetenschappelijk af te bakenen waarbij rode lijnen getrokken worden ter bescherming van de ecosystemen. In het dorp Galai bezocht hij het huis van Dawa Gyaltsen en praatte met het gezin.
Op donderdag ging zijn tocht naar het spoorstation waar hij vernam hoe de Lhasa-Nyingchi sectie van de Sichuan-Tibet spoorweg functioneert sinds juni. 

Bezoek aan Drepung klooster

Donderdag namiddag bezocht Xi Jinping het Drepung klooster in de westerse voorsteden van Lhasa, een gelegenheid om dieper in te gaan op het godsdienstig werk dat zowel steunt op het respect van de gelovigen als op onafhankelijkheid. In de Barkhor Street bezocht Xi winkels en werd onderricht over de ontwikkeling van toerisme en culturele nijverheden. Bij het Potala paleis aangekomen vroeg de president naar de bescherming en het bestuur van het gebouw. Vrijdagochtend hoorde hij rapporten van het partijcomité en het bestuur van de regio. De president riep op tot een versnelde uitbouw van infrastructuur, aparte eigen nijverheden en de uitbouw van nationale bases voor schone energie. De strijd tegen de armoede moet verweven worden met de rurale heropleving. Qua milieu benadrukte hij dat sneeuw en ijs even kostbaar zijn als groene bergen en helder water: de derde pool op aarde moet goed beschermd worden, aldus nog de president. Tenslotte had Xi ook nog een onderhoud met vertegenwoordigers van het leger.

Xinhua

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *