AI hervormt gezondheids-en welzijnssector

Artificiële intelligentie (AI) is de Chinese gezondheidssector aan het hervormen. Multinationale bedrijven met een zakelijke nadruk op de gezondheidszorg werken samen met lokale partners die beschikken over een overvloed aan gegevens, klinische middelen en softwarevaardigheid Zo kan het samen gaan van AI en gezondheidszorg een realiteit worden.

GE Healthcare stand op AI-conferentie in Shanghai

Van diagnostische beeldvorming tot chirurgische robots, zijn de ziekenhuizen in het hele land druk bezig met het aanvaarden van door AI ondersteunde medische producten, terwijl onderzoeksinstellingen sterk inzetten op opkomende AI-oplossingen die de sector zullen transformeren.

Consultancy EqualOcean verdeelt de AI gezondheidszorg in 10 categorieën zoals geneesmiddelenontwikkeling, aanvullende diagnostiek, ziekenhuisbeheer en biotechnologisch onderzoek. Volgens MarketsandMarkets zou de AI in de gezondheidszorg tegen 2026 tot $ 45 miljard oplopen. Omdat China in de regio Azië-Pacific het meest aan gezondheidszorg uitgeeft, spoeden multinationale ondernemingen zich naar China om te profiteren van de bloeiende AI gezondheidsmarkt.

Tijdens de 2021 World Artificial Intelligence Conference in Shanghai stelde AstraZenica twee plannen voor: AI iLab is bedacht opdat overheid, nijverheid, gezondheidsinstellingen en onderzoekers werken aan patiëntvriendelijke AI-gezondheidszorg oplossingen. Aan de andere kant is het Medical Healthcare AI innovation Center gericht op het stimuleren van partnerondernemingen opdat ze diverse klinische scenario’s zouden ontwikkelen en medisch en onderzoekadvies verstrekken. De twee platformen zouden later dit jaar in Shanghai operationeel worden. De multinational heeft een ‘lokalisatie’-strategie aanvaard met klemtoon op lokale noden. Het heeft in vele Chinese steden open source innovatieplatforms gelanceerd en heeft tien AI-gezondheidszorg scenario’s gevormd zoals slimme uitgaande opvolgingstelefoons in buurtziekenhuizen. Recentelijk tekende AstraZeneca nog overeenkomsten met Deepwise voor AI-software die longscans interpreteert en met Qiji Investment werkt het samen om in Lingang een AI-innovatiecentrum op te richten.

Voorzitter Allan Gabor van Merck China dat ook een stand had op de expo merkt op dat 22% van de AI bedrijven in China gevestigd zijn en er al $12 miljard hebben geïnvesteerd. Hij gelooft dat vooral onbenutte kansen liggen in het ontdekken van medicijnen. AI laat immers toe van een screening van miljoenen verbindingen door individuele onderzoekers over te gaan tot tientallen of honderden miljoenen verbindingen. Bij de tastbare oplossingen brengt de firma Merck’s BioContinuum Platform waarbij de kosten bij de productie van bio therapeutische geneesmiddelen gehalveerd kan worden in pilotstudies. Gabor gaat vooral prat op zijn innovatiehubs in Shanghai en Guangzhou.

GE Healthcare heeft in China een rijpe markt gevonden om zijn Edison platform te hosten. Sinds zijn intreden in China in 2019 heeft het Edison AI platform al 200 toepassingsscenario’s. Recentelijk tekende GE Healthcare  voorakkoorden om samen te werken met lokale AI-bedrijven zoals Shukun en Yizhun-ai, durfinvesteerder Sinovation Ventures en de Smart Healthcare Development Alliance

China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *