Regering spreekt ook privésector aan voor investeringen

De regering wil in het kader van de politiek ter versteviging van de economische groei investeringen aanmoedigen in stedelijke infrastructuur met meer deelname van de privésector. Dezelfde dag kondigde de hoofdstad Beijing aan voor 338 miljard yuan te willen investeren in de bouw van 126 projecten. Daarbij zou 130 miljard yuan van privébedrijven komen. In de sociale sector zal meer een beroep worden gedaan op ngo’s.

zuiveringsstation in prov Guangxi

Waterzuiveringsstation


De beslissing van de regering om gedurende het tweede semester een stabiele economische groei te garanderen, kwam er daags na de bijeenkomst van het Politiek Bureau. De regering wil dat investeringen aangemoedigd worden om de stedelijke infrastructuur te verbeteren en dit gaat van openbaar vervoer en metro, ondergrondse leidingen tot afvalverwerking. Andere mogelijkheden zijn recyclage, vernieuwing van verwarmingssystemen, het elektriciteitsnetwerk en het stedelijk milieu.
De inkt van de regeringscirculaire was nog niet droog of de hoofdstad Beijing deelde al mee klaar te zijn met het opstellen van een lijst voor de uitvoering van 126 hoofdstedelijke projecten. Alles bijeen kosten deze 338 miljard yuan en gehoopt wordt dat de privésector een bijdrage daartoe levert van 130 miljard. Volgens Yang Xuhui is de introductie van de privébedrijven hierbij een doorbraak. Het bedrijfsleven wordt ook een “redelijke return” gegarandeerd. Hij zit daarmee op dezelfde golflengte als zijn collega Xu Shaohi van de Nationale Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie die, volgens het persbureau Xinhua, heeft beloofd dat ook nationaal een reeks projecten zal gelanceerd worden als onderdeel van de politiek om investeringen door particuliere ondernemingen aan te moedigen. Komen hiervoor in aanmerking: de culturele- en toeristische sector, gezondheidszorg en onderwijsinstellingen. Xu heeft hieraan toegevoegd dat een mechanisme op lange termijn zou moeten ontwikkeld worden om de groei van investeringen in de vastgoedsector te garanderen.
Sociale diensten
Naast de deelname van de privébedrijven in investeringen wordt de markttoegang vergemakkelijkt in de openbare dienstverlening. De regering wil meer dienstverlening toevertrouwen aan gekwalificeerde sociale organisaties. Dit komt de bevolking ten goede, verdiept de hervormingen in de sociale sector en is een middel tot het kanaliseren van de vraag. Verwacht wordt dat sociale organisaties of ondernemingen met gezonde financiën meer aangesproken zullen worden. Daarbij zal een lijst seniorencareopgesteld worden die richtinggevend zal zijn voor het verlenen van deze diensten. Deze kunnen toegekend worden per opbod, per contract of door toewijzing. Ook een strikte supervisie is noodzakelijk evenals een doorzichtig financieel bestuur.
Een concreet voorbeeld: in het district Hongkou te Shanghai worden bepaalde seniorendiensten uitbesteed aan het Old-Age Service Center dat telefoontjes met vragen van senioren ontvangt. Dit centrum stuurt dan bijvoorbeeld een kapper of kapster. Volgens het ngo-onderzoekscentrum van de Tsinghua-universiteit heeft de regering vorig jaar 200 miljoen gespendeerd voor 377 projecten door organisaties die aan sociale dienstverlening doen. Dit kwam 2 miljoen personen ten goede.
Bronnen SCMP, People’s Daily, Xinhua
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.