Relaties met Gabon opgetild tot strategisch niveau

Tijdens het vierdaags verblijf van de Gabonese president Ali Bongo Ondimba werd beslist om de betrekkingen tussen de twee tot een alomvattend strategisch samenwerkend partnerschap te brengen. De twee landen gaan voorts meer samenwerken op het vlak van infrastructuur, landbouw, energie, mijnbouw, toerisme en klimaatverandering.

Foto Peoples Daily, Xinhua Disclaimer

De Gabonese president Ali Bongo Ondimba bezocht gedurende vier dagen China. Hoewel hij al 11 maal in China geweest is, dateert zijn vorig bezoek van 6 jaar geleden. In december 2016 beslisten Xi en de Gabonese leider om het partnerschap tot een alomvattende samenwerking te brengen.  Woensdag werd dit partnerschap nog verder opgetrokken, namelijk tot een partnerschap.voor alomvattende strategische samenwerking.

Xi die Bongo ‘een oude vriend van China noemde, benadrukte dat Gabon een ontwikkelingspad heeft verkend dat is afgestemd op zijn nationale omstandigheden en streeft naar nationale stabiliteit en economische diversificatie. Gabon promoot ook het regionale integratieproces en bemiddelt in dringende kwesties in Afrika. Het heeft een succesvolle One Forest-top gehouden en is niet lang geleden voorzitter van de Economische Gemeenschap van Centraal-Afrikaanse Staten geworden’. Volgend jaar worden de 50 jaar diplomatieke betrekkingen gevierd en Xi vond dat de vriendschap tijdens de voorbije 50 jaar zo stevig waren als een rots.

Foto Xinhua Disclaimer

Xi merkte nog op: ’Gabon heeft een traditionele vriendschap met China en het is ook een van de meest vreedzame en stabiele landen van het continent en heeft een opmerkelijke economische ontwikkeling doorgemaakt. Gabon bezit natuurlijke hulpbronnen zoals olie en hout en afgezien van traditionele handel is het land ook geïnteresseerd in het verkennen van samenwerking met China op het gebied van maritieme economie en digitale economie.’ Bongo zei dat ‘Gabon vastberaden vasthoudt aan het één-China-beleid en belangrijke concepten steunt die zijn voorgesteld door president Xi, waaronder het Belt and Road Initiative, het Global Development Initiative, het Global Security Initiative en de opbouw van een gemeenschap met een gedeelde toekomst voor de mensheid’. Bongo waardeert de waardevolle hulp van China bij het bevorderen van de economische diversificatie en industrialisatie van Gabon. Hij vond dat de twee partijen de samenwerking op het gebied van infrastructuur, landbouw en toerisme verder zouden kunnen versterken.

Verklaring

Volgens het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken was China negen opeenvolgende jaren tot 2022 de grootste handelspartner van Gabon. In 2022 bedroeg de handel tussen China en Gabon $ 4,55 miljard, een stijging van meer dan 50 % op jaarbasis. China importeert voornamelijk aardolie, mangaanerts en hout en exporteert mechanische en elektrische producten, staal en cement.

China en Gabon hebben woensdag een gemeenschappelijke verklaring ondertekend die brede terreinen bestrijkt waaronder de strategische eensgezindheid over het tegengaan van hegemonie, machtspolitiek en misbruik van de waarden van democratie om zich te mengen in de interne aangelegenheden van andere landen. In de gezamenlijke verklaring staat ook dat de twee landen de samenwerking zullen verdiepen op gebieden als bouw van infrastructuur, landbouw, energie, mijnbouw, toerisme en klimaatverandering.

President Xi heeft Gabon immers beloofd te helpen zijn van olie afhankelijke economie te diversifiëren en een groene “belt & road”-strategie uit te bouwen om van het Centraal-Afrikaanse land een model te maken voor samenwerking bij het aanpakken van klimaatverandering. Gabon behoort tot een kleine groep landen die meer koolstofdioxide opnemen dan ze uitstoten,.

Global Times, SCMP, Xinhua
.

Print Friendly, PDF & Email