Russisch deel oliepijplijn ingehuldigd

 

Premier Putin met Zhang Guobao, hoofd van China's Energiebestuur

Premier Putin met Zhang Guobao, hoofd van China's Energiebestuur


De Russische premier Vladimir Poetin heeft zondag in Skovorodino de Russische helft van de oliepijplijn tussen Rusland en China geopend. Eenmaal tegen eind oktober ook het Chinese deel zal klaar zijn,  zal de 2000 kilometer lange leiding Ruslands olievelden verbinden met Daqing, een grote olieproductiebasis in China.
Rusland is ’s werelds grootste energieproducent en China ’s werelds grootste verbruiker. Hoewel Europa nog altijd Ruslands grootste afzetmarkt is met 125 miljoen ton per jaar, zijn zowel Moskou als Beijing op zoek naar diversificatie van hun energiebronnen. Het afgewerkte stuk pijplijn is een onderdeel van de ‘Oostelijke Oliepijplijn’, een in totaal 4000 kilometer lang leidingcomplex dat de olievelden van West- en Oost-Siberië via het middenpunt Skovorodino verbindt met de Russische havenstad Kraj Primorski. Naar verwachting zal er 30 miljoen ton olie per jaar door de nieuwe leiding worden getransporteerd. De totale export van Russische olie naar het Aziatisch-Pacifische gebied kan na uitbreiding stijgen tot 50 miljoen ton per jaar. De Chinese helft van de leiding is nog in aanbouw. Verwacht wordt dat de resterende 930 km in China begin november zal klaar zijn en ook functioneel. Uiteindelijk zal dagelijks 220.000 ton door de pijplijn naar PetroChina vloeien.
“Dit is niet zomaar de levering van energiebronnen aan China”, aldus Poetin. “Dit is een allesomvattend project dat onze samenwerking op energiegebied heeft versterkt. De uitvoering van deze taak is een belangrijke voor Rusland en onze Chinese vrienden. Het betekent stabilisering van de leveringen en een energiebalans voor China. Voor ons maakt het de toegang mogelijk tot nieuwe, uitdagende markten. In dit specifieke geval, de groeiende markt van China”.
Bron: China Daily, Radio86
Zie ook CNTV

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *