Yangtzerivier vervoert het meest

De Yangtze is de grootste rivier ter wereld geworden wat betreft goederentransport. Jaarlijks vervoeren 50.000 schepen hun vracht via de rivier.
yangtzecargoMet het meer openen van de politiek vergrootte eveneens het aantal buitenlandse schepen dat de rivier bevaart. Het aantal van enkele honderden per jaar bij de start van de hervormingen groeide tot enkele honderden per dag nu. Vorig jaar werd het aantal van 50.000 schepen per jaar bereikt, waarvan 37.500 of 70 % buitenlandse. De aangroei van het getransporteerde vrachtvolume nam jaarlijks met meer dan 10 % toe. In 2009 bereikte het totale volume van getransporteerde vracht 1,33 miljard ton. Dit is goed voor 60 % van de vracht in China’s binnenwateren, waardoor de ‘Grote Rivier’ het vijfde jaar naeen ’s lands kampioen is. Vergeleken met het buitenland wordt twee keer zoveel vervoerd als langs de Mississippi en drie keer zoveel als langs de Rijn.
De rivier kwam vorige week op een minder gunstige manier in het nieuws toen Greenpeace onhulde dat de Yangtze ook vervuild wordt door perfluorooctaansulfonaat (PFOS), een soort stof die nog niet geregeld is door wet in China maar toegevoegd werd aan de lijst van de conventie van Stockholm met de chemicaliën waarvan het gebruik moet ophouden. Het  gebruik van die chemicaliën verviervoudigde in China echter van 2004 tot 2006.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *