’s Werelds grootste zonne-energiepark klaar in VAE

Chinese ingenieurs zijn klaar met de afwerking van ’s werelds grootste zonne-energiepark in de Verenigde Arabische Emiraten. De 4 miljoen zonnepanelen in de woestijn buiten Abu Dhabi zullen stroom leveren aan 200.000 gezinnen en de koolstofuitstoot jaarlijks met 2,4 miljoen ton verminderen. Binnen enkele dagen wordt in Dubai de COP 28 klimaatconferentie gehouden.

Al Dhafra zonne-energiestation Foto: power-technology.com/EWEC Disclaimer

Het 2 GW Al Dhafra Solar Photovoltaic Project beslaat 20 km², aldus hoofdaannemer China National Machinery Industry Corporation.  Het PV-project bestaat uit 4 miljoen zonnepanelen die aan beide kanten zonlicht kunnen opvangen, aldus het bedrijf dat verantwoordelijk was voor het ontwerp, de burgerlijke bouwkunde, de levering van apparatuur, de installatie en de inbedrijfstelling. Het biedt ook twee jaar exploitatie en onderhoud. Het driejarig bouwcontract werd in oktober 2020 ondertekend maar niettegenstaande de Covid-19-pandemie bleef het projectteam volhouden om het project op tijd te voltooien.

Voor de officiële inhuldiging donderdag had het zonne-energiestation sinds april al voor 3,6 miljard kWu aan elektriciteit voortgebracht. De 2,4 miljoen ton minder koolstofuitstoot jaarlijks komt neer op een half miljoen wagens uit roulatie nemen.  Abu Dhabi’s plaatsvervangend heerser Sjeik Hazza bin Zayed Al Nahyan benadrukt dat het project de voortdurende inzet van zijn land weerspiegelt om zijn aandeel in schone energie te vergroten, zijn CO2-uitstoot te verminderen en de mondiale inspanningen op het gebied van klimaatactie te ondersteunen. Sjeik Hazza sprak ook zijn dankbaarheid en waardering uit voor het ‘hoge standaardwerk’ van de aannemer.

Projectmanager Che Mingan legt in een Chinees dagblad uit de meest geavanceerde componenten voor zonnepanelen en de nieuwste ontwerp- en constructieconcepten te hebben gebruikt. ‘Van de fotovoltaïsche modules tot trackingbeugels en schoonmaakrobots, het project omvatte Chinese producten en Chinese technologieën’, aldus Che die sinds 2020 met meer dan 5.000 collega’s uit 19 landen in de woestijn van Abu Dhabi heeft samengewerkt. Het project kadert in het Belt & Road Initiative waarbij China de landen helpt hun ambities in duurzame energie te verwezenlijken. China heeft al met meer dan 30 landen BRI-partnerschappen inzake groene ontwikkeling. Hierbij wordt echter ook de uitbouw van Karachi’s kerncentrale van de derde generatie gerekend.

Op 30 november begint in Dubai de COP28 klimaatconferentie. Van Chinese kant neemt vicepremier Ding Xuexiang deel  aan de top. Hij zal er ook deelnemen aan een vergadering van de G77-landen met China. Vooraleer hij donderdag naar Dubai vertrekt, bezoekt hij vanaf vandaag vandaag  eerst nog Kazachstan en Turkmenistan.

.

.

Print Friendly, PDF & Email