Saoedische koning tekent voor meer dan $65 miljard contracten

De koning van Saoedi-Arabië Salman bin Abdulaziz al-Saud heeft in Beijing 14 akkoorden en MoU’s afgesloten. Een MoU gaat over de investering van $65 miljard in 35 grote projecten. De koning was van woensdag tot zaterdag in China en heeft een maand door Azië gereisd op zoek naar nieuwe zakenpartners.

xijpsaoedarHet bezoek van koning Salman aan China is het eerste van een Saoedische koning sinds 11 jaar. Het gaat om een tegenbezoek nadat de Chinese president Xi Jinping vorig jaar in januari het land bezocht. Tijdens dit bezoek verhieven beide landen hun betrekkingen tot op het niveau van alomvattend strategisch partnerschap. Vorig jaar pakte het land nog uit met de “Saudi Vision 2030-groeistrategie. De economie is nu sterk afhankelijk van petroleum. Het beleid wordt gericht op meer diversificatie. Op deze weg ontmoet het China dat de nieuwe zijderoutes nieuw leven wil inblazen. Als hub die Azië, Europa en Afrika verbindt, lijkt het land een ideale partner voor het ‘Belt and Road’-Initiative.

Contracten

China werd in 2015  Saoedisch grootste handelspartner. Het land fungeerde gedurende jaren als grootste olie leverancier aan China en dit tot vorig jaar toen Rusland de grootste werd. President Xi Jinping en koning Salman waren aanwezig bij de ondertekening van 14 akkoorden en MoU’s te Beijing. Een daarvan betreft een investering van $ 65 miljard in 35 grootschalige projecten. Bij de ondertekende akkoorden behoort ook de Saoedische deelname aan de Chang’e 4 maanmissie en een partnerschap in de vervaardiging van drones.
President Xi vroeg om uitdieping van de wederzijdse betrekkingen op gebieden van telecom, ruimtevaart, cultuur, onderwijs, gezondheid, wetenschap & technologie, media en veiligheid. China wil met alle landen die langs de zijderoutes liggen -inclusief die uit het Midden Oosten- samenwerken om gezamenlijk het initiatief vorm te geven. De 81-jarige koning uitte zijn tevredenheid over de bilaterale relaties en zag een diepere samenwerking mogelijk qua economie en handel, investeringen, financiën en energie. Hij hoopte dat China een grotere rol zou spelen in het Midden-Oosten. Hoewel beide partijen het eens zijn het terrorisme te bestrijden, kijkt Saoedi-Arabië anders tegen het Syrisch probleem aan dan China.

Slot reis

De koning beëindigde hiermee zijn reis van een maand door Azië. Hij bracht ook nog een bezoek aan Japan, Maleisië en Indonesië, waarvan de laatste twee landen zijn met een grote Moslimbevolking. Bedoeling is in Azië nieuwe contacten met zakenpartners te maken en niet alle eieren in de Amerikaanse mand te leggen. Het geplande bezoek van de koning aan de Malediven werd officieel uitgesteld wegens de heersende varkenskoorts op de eilandengroep.
Bronnen: China Daily, SCMP, Asia Times,FT

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Saoedische koning tekent voor meer dan $65 miljard contracten

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *