SCMP: "Biologische voeding nieuwste rage bij rijken"

Dure alcohol of sigaretten zijn out als het om trendy geschenken gaat. De rijken pronken nu met biologisch voedsel als de laatste trend. Dit schrijft althans de doorgaans betrouwbare ‘South China Morning Post’, die een blik werpt achter de schermen van de sector.
orgfoodHet blad sprak met Du Xiangge, die zowel professor is aan een landbouwuniversiteit als voorzitter van de Chinese Federatie voor Organische Landbouw. De markt van het scheikundig onbehandeld voedsel bedroeg recentelijk 100 miljard yuan, zowat het viervoudige van in 2005 en het dubbele van in Japan. Du ziet de markt de komende jaren makkelijk stijgen tot 50 miljard yuan. In tegenstelling tot in andere landen eten de meeste kopers het groene voedsel niet zelf. In China eindigen ze als een geschenk. Volgens de SCMP is organisch voedsel tot 15 maal duurder dan het gewone, vandaar het luxecachet. Volgens Du wordt organisch voedsel door de regering gegeven als een bonus voor ambtenaren. Juwelen en luxe-uurwerken kunnen makkelijk opgespoord worden door corruptiewaakhonden, maar dit is minder het geval bij het groene voedsel.
Het artikel laat een migrant aan het woord die werkt voor een organische boerderij. Ze verdient 15.500 yuan per jaar, minder dan één twintigste van de marktwaarde van de producten maar nog altijd het dubbele van wat ze in haar geboortestreek zou verdienen. Zo zijn er honderduizenden. In 2005 waren er 1600 producenten van organisch voedsel in China; nu zijn het er meer dan 3500. Gezien er goed geld verdiend wordt in de sector hebben zelfs vastgoedontwikkelaars zich op het groene voedsel gegooid. Niet iedereen kent echter de regels van de kunst.  Chen Conghong, directeur van een organische boerderij, geeft toe dat de markt “chaotisch” is, maar zij beweert dat de winstmarge laag is niettegenstaande de goedkope arbeid. Wanneer insecten de opbrengst teisteren, mogen geen certifiedorgniet-biologische middelen worden gebruikt. Volgens Huang Guangyong, een andere manager van een organische boerderij, zijn organische pesticiden en herbiciden niet efficiënt en als er een plaag is, betekent dit onmiddellijk groot financieel verlies. Ook het gebruik van organische mest is een probleem, omdat vaak niet-organische producten gebruikt worden om het vee te voederen. Ten slotte wordt er nog geknoeid met de etiketten voor de groene producten.
Over organisch voedsel lees ook ons dossier voedselveiligheid

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar