Glastuinbouw meer ecologisch onder electrocultuur

Een nieuwe vorm van elektrocultuur voor glastuinbouw doet de productie een kwart stijgen met 70 tot 100% minder pesticiden en 20% minder kunstmest. Dit is het resultaat van een pilot groenteteelt die liep over een gecombineerde oppervlakte van 3600 ha.

Vorige maand heeft de Chinese Academy of Agricultural Sciences en andere onderzoeksinstituten van de regering de resultaten bekend gemaakt van lang experimenteren met een nieuwe vorm van serrecultuur voor de groei van groenten en fruit. De glastuinbouwbedrijven gebruiken hierbij een elektro cultuur. De techniek werd met regeringssteun uitgetest over 3600 ha. Resultaat was dat de productie met 20 tot 30% toenam. Het gebruik van pesticiden nam af met 70 tot 100% en het gebruik van kunstmest daalde met 20%.

De groenten groeien onder een koperen bedrading die zich 3 meter boven de grond bevindt en zich uitstrekt van het begin tot het einde van het kas dak. De draden genereren een sterke spanning die bacteriën doodt en virussen die zich via de lucht of grond verspreiden. Binnen de planten wordt het metabolisme en de fotosynthese versterkt.Toch gebruikt een ha serre maar 15 kWh elektriciteit per dag. Het laag gehalte aan ampère dat door de draden vloeit is niet hoger dan die van een smartphone oplaadkabel, aldus prof. Liu Binjiang. Dit is onschadelijk voor plant of mensen in de omgeving.

Hij gelooft dat deze elektro-cultuur op 12 maanden tijd met 40% kan groeien. De grootste kosten zijn de installatiekosten want de noodzakelijke hardware kost tienduizenden yuan. Hier kan de regering misschien bijspringen. Op dit ogenblik beslaan de totale Chinese serres een oppervlakte van 4 miljoen hectare en ze produceren jaarlijks voor 1000 miljard yuan aan groenten.

Bron SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *