Shenzhen nodigt Europa uit

Shenzhen European Office organiseerde de Belgische zitting van een wereldwijde campagne om investerings- en samenwerkingsmogelijkheden in de kijker te zetten.

Shenzhen

Video-impressies van de conferentie

Een gemengde Chinees-Europese lijst van sprekers belichtte met verve, in korte en concrete toespraken over Shenzhen, allerlei kansen voor win-win samenwerking met die miljoenenstad, de visitekaart van China’s modernisering en vernieuwing.

Shenzhen Brussel

Het Shenzhen European Office heeft zijn hoofdzetel In Brussel. De afdeling Shenzhen City Representative Office organiseerde het evenement samen met het Shenzhen Municipal Commerce Bureau. Vanwege de pandemie, verliep deze conferentie zowel on als offline. Aan de fysieke versie in het Tangla Hotel in Sint-Lambrechts-Woluwe (Brussels Hoofdstedelijk Gewest) nam een vijftigtal genodigden deel. De gasten behoorden tot overheidsdiensten, bedrijfsverenigingen, financieringsinstellingen, ondernemingen, universiteiten en media in de EU en België.

Leidende figuren

Zij kregen als intro een wervende en wervelende videofilm te zien die Shenzhen, een stad van vele gezichten, presenteerde met innovatie als centraal kenmerk. De eerste toespraken waren voor drie leidende personen: Jian Zheng, adjunct-directeur van het Shenzhen Municipal Bureau of Commerce, Xu Zhengbing, adviseur voor handel bij de Chinese Missie in de Europese Unie en Bernard Dewit van de Belgisch-Chinese Kamer van Koophandel. Deze laatste spreker was persoonlijk aanwezig, de toespraak van de Chinese functionarissen was op video opgenomen.

Shenzhen

Double zone

Jian Zheng wees erop dat Shenzhen nu een double zone is, een gebied met een tweeledig karakter. De stad was al een speciale economische zone, maar president  Xi Jinping en de nationale regering hebben haar ook uitgeroepen tot Pilot Demonstration Zone for Building Socialism with Chinese Characteristics Er gaat een sterke en voortdurende impuls uit van het feit dat Shenzhen als 1 van de 9 megacity’s van de provincie Guangdong een onderdeel is van de Greater Bay Area (Guangdong, Hongkong en Macau). Dat alles moet Shenzhen wel uiterst aantrekkelijk maken voor Europese ondernemingen. Anderzijds is Brussel voor de Chinese stad zeer belangrijk als toegangspoort tot Europa waar het hoofdkantoor van de Europese Unie als thuisbasis fungeert van een groot aantal internationale organisaties en multinationale ondernemingen. De twee steden hebben, vijftig jaar nadat België diplomatieke betrekkingen aanging met de Volksrepubliek China, alle troeven in huis voor een synergie door uitwisseling in innovatie, informatie en de ontwikkeling van talent en logistiek.  

Shenzhen en de EU

Xu legde uit dat Shenzhen al meer dan 40 jaar lang vooroploopt in de hervorming en openstelling van China. In 2021 is het veertiende vijfjarenplan voor de economische economische en sociale ontwikkeling van China begonnen. Op de agenda staat wat China betreft een nog inniger samenwerking met Europa, nu China sinds vorig jaar voor het eerst de grootste handelspartner van de EU is geworden en de bilaterale handel tussen China en de EU dit jaar een groei met dubbele cijfers heeft laten zien. China gaat ervan uit dat Shenzhen aan deze nieuwe historische fase nog grotere bijdragen zal leveren.  

Shenzhen

Shenzhen en België

In zijn toespraak verwees ook Bernard Dewit met zichtbaar enthousiasme naar de 50 jaar van diplomatieke betrekkingen tussen België en China. Dewit benadrukte dat gemeenschappelijke uitdagingen voor Europa en China zoals de pandemie, de noodzaak van economisch herstel en het vitale belang van de technologische innovatie de twee gebieden redenen genoeg geven om elkaar te leren begrijpen en om elkaars sterke punten samen te leggen. Daarvoor kunnen ze voortbouwen op ervaringen, ondernemingen en activiteiten uit het recente verleden. Voorbeelden hiervan waren de Belgische 5-daagse handelsmissie in China geleid door prinses Astrid in 2019 die met haar vertegenwoordiging van 630 bedrijven en instellingen de grootste buitenlandse handelsmissie in de Belgische geschiedenis was. Belangrijk was volgens de Belgische spreker echter evenzeer dat het niet alleen om gezamenlijke handelsactiviteiten gaat, maar ook om uitwisseling op het gebied van onderzoek, kennis en cultuur door universiteiten en culturele centra.

Shenzhen – Hongkong – Greater Bay Area

Vervolgens beschreven Yuan Xin van het Shenzhen European Office en Paula Kant van Invest Hong Kong Brussels, op levendige wijze de veelzijdige en aantrekkelijke kanten van ondernemen, investeren, maar ook van het leven in Shenzhen, Hongkong en de Greater Bay Area in het algemeen. Yuan Xin slaagde erin de kijk van de toehoorders op Shenzhen te verruimen. De stad telt 1 ondernemer op de 10 inwoners, de jonge bevolking – gemiddelde leeftijd: 32,5 – bestaat voor 95% uit binnen- en buitenlandse immigranten, met een zeer gediversifieerde culinaire inbreng in talloze restaurants en winkels. Het is ook goed om oog te hebben voor de ecologische voorzieningen en projecten en voor Shenzhen als design city. Paula Kant legde uit dat de Greater Bay Area met zijn 86 miljoen inwoners 2,5% van de oppervlakte van China uitmaakt en dat het duo Shenzhen – Hongkong veel kansen ontleent aan de nog steeds unieke en waardevolle kenmerken van Hongkong. Die stad kan bogen op een grote economische vrijheid, een specifiek en onafhankelijk rechtssysteem, een nog altijd robuust financieel systeem en internationaal hoog opgeleide werknemers. Voor Chinese bedrijven ligt hier een knooppunt van relaties met ASEAN-landen en Europa, en omgekeerd stromen de ondernemersactiviteiten vanuit die twee grote regio’s door naar het vasteland van China.

Shenzhen

Huawei – BYD – ECDC

In het laatste deel van de conferentie kwamen vertegenwoordigers van drie typische ‘Shenzhen-bedrijven’ praktijkvoorbeelden geven van hoe hun wederzijds voordelige samenwerking met Europa vorm krijgt. Voor Huawei, nog steeds de onbetwistbare wereldleider op het gebied van 5G technologie, sprak David Harmon, Director EU Public Affairs Huawei Technologies. Voor BYD kwam Deputy Managing Director en After Sales Manager Europe Marco Bos aan het woord. Hij legde uit wat het Chinese BYD aan Europa te bieden heeft doordat het voorop loopt in de technologie voor elektrische voertuigen (zowel voor openbaar vervoer als voor personenwagens). Tan Liansen, de laatste spreker, was in zekere zin een buitenbeentje in het gezelschap. Deze directeur van ECDC, gevestigd in Grâce-Hollogne bij Luik, sinds kort ook zeer actief in de haven van Zeebrugge, heeft zijn hoofdzetel niet in Shenzhen, maar het is wel in die stad dat hij door AWEX, de Agence wallonne à l’Exportation et aux Investissements étrangers, België heeft leren kennen. Zijn sterke vermoeden over het voordelige en prettige ondernemingsklimaat dat hij hier zou vinden werd door zijn ervaringen bevestigd. ECDC logistics werd een wegbereider voor de andere Chinese bedrijven die in Luik en elders in België actief zijn: Alibaba, Sinotrans and 4PX.  

Deze informatieve en inspirerende conferentie was perfect georganiseerd door het team van Mao Xi, de vertegenwoordiger van het Shenzhen European Office, hoofdkwartier Brussel, die ook als gastvrouw optrad. De foto’s en de video werden eveneens vriendelijk ter beschikking gesteld door Shenzhen European Office. Xinhua maakte een nieuwsbericht over het evenement (in het Chinees) op de website Xinhua Silk Road. Shenzhen heeft in de wereld zeven informatiebureaus.
Voor verder lectuur over Shenzhen zie: Xi Jinping leidde viering 40 jaar hervormingen in Shenzhen – Chinasquare.be

 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *