Snuitherkenning bij honden

Nadat Alibaba AI gebruikt voor het fokken van varkens beschikt gezichtsherkenning firma Megvii nu ook over een software programma dat toelaat honden te herkennen aan hun snuit. Volgens de firma beschikt de software over een accuraatheid van 95% en heeft dit programma al 15.000 verloren honden terug verenigd met hun baasje.

Gezichtsherkenning kan ook nuttig zijn bij dieren. Eerder hadden we het over Alibaba dat artificiele intelligentie aanwendt om varkens te fokken. Dit kan ook ingezet worden bij honden. Sommige programma’s laten toe een biometrische fiche online te verspreiden. Door meer gesofistikeerde systemen kan het huisdier met camera’s op een scherm of smartphone gevolgd worden. Megvii één van de Chinese groten in gezichtsherkenning,  gaat verder. Via de smartphone stelt ze een systeem ter beschikking waardoor via artificiële intelligentie verdwaalde honden en katten geïdentificeerd kunnen worden op basis van hun unieke snuit.

Volgens Megvii bereikt hun systeem 95% accuraatheid. De eigenaar van de hond wordt gevraagd foto’s van het huisdier te nemen van uit verschillende standen. Deze foto’s worden geuploaded naar de databank van het bedrijf. Wanneer internetters een loslopende hond zien, kunnen ze het dier op de vlucht fotograferen en Megvii doet de rest. 15.000 huisdieren hebben zo hun baasje terug gevonden. Dit systeem valt minder duur uit dan het dier een ID-chip in te planten, zo argumenteert het bedrijf.

Toch wil Megvii de technologie verkopen aan de Chinese overheid. Zo zouden eigenaars die hun dier verwaarlozen, achterlaten, niet aan de leiband houden of hun uitwerpselen niet opruimen, worden geïdentificeerd. De Chinese overheid beschikt al over 170 miljoen camera’s en dit aantal zou naar verwachting tegen 2020 oplopen tot 240 miljoen. In de VS wordt de app Finding Rover gebruikt om vermiste honden of katten op te sporen. In China zou de Megvii app ook gebruikt kunnen worden om het ongeciviliseerd houden van honden te sanctioneren.

Bron: www.rfi.fr

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *