Spoorplannen stimuleren lokale banen in Xinjiang

China Railway Construction is van plan de komende twee jaar 600 lokale universitairen in Xinjiang aan te werven zo bleek in de wandelgangen van de vierde China-Eurasia Expo in Urumqi. Ook de staatsondernemingen krijgen verplichte quota opgelegd van lokaal aan te werven personeel.

xinjgjobsMomenteel gaat te Urumqi de vierde China-Eurasia Expo door waar de geplande economische zone rond de Zijderoute hoog op de tongen rijdt. Voorzitter Meng Fengchao van de China Railway Construction zei er dat de geplande spoorverbindingen de komende jaren nieuwe mogelijkheden zal bieden voor de lokale arbeidsmarkt. Dit jaar komen er al twee internationale spoordiensten bij: een eerste trein start van Urumqi en heeft Mersin in Zuid Turkije als eindpunt. Een andere lijn heeft Moskou als eindbestemming.
Zijn bedrijf is van plan om de komende twee jaar 600 in Xinjiang opgegroeide universitairen aan te werven voor de departementen marketing, onderzoek en ontwikkeling. Volgens Meng worden de types van grensoverschrijdende handelsmodellen meer gediversifieerd. Gezien Mongolië en de Centraal Aziatische staten veel gelijkenissen vertonen in hun manier van handel drijven met deze in Xinjiang, is het zinvol lokaal personeel aan te nemen.
Na de tweede centrale Xinjiang werkconferentie in mei vereist het regionaal bestuur vanaf juni dat in alle overheidsprojecten en deze van staatsdondernemingen minstens 70% van de nieuwe aanwervingen lokale bewoners zouden zijn. De SASAC legt haar ondernemingen op dat etnische minderheden binnen twee jaar 10 % van het personeel zouden uitmaken en binnen drie jaar moet dit zelfs 25% worden. Dit zou goed zijn voor 30.000 bijkomende banen voor de minderheden.  China Post is al begonnen om etnische Russen en Kazakken aan te nemen voor de regionale pakjesdienst naar deze buurlanden.
De AR Xinjiang heeft recentelijk de normen vastgelegd voor het verhogen van de lonen. Deze mogen dit jaar gemiddeld 15 % stijgen, maar niet meer dan 18% en niet minder dan 5 %. De lonen van de stedelijke werkers stegen tussen 2010 en 2012 jaarlijks met 17% in Xinjiang tot 41.642 yuan. Vorig jaar bedroeg het gemiddeld salaris er al 49.843 yuan.
Bronnen: Chinagate, China Daily

Print Friendly, PDF & Email
Voeg toe aan :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 karakters beschikbaar