‘Stabilisering Chinese economie voortzetten’, Li Keqiang (UPD)

De Chinese premier Li Keqiang vraagt om verdere stabilisering van economische groei, de werkgelegenheid en prijzen in het landsbelang.

stabilisering
Supermarkt in Gansu op 22 sept 2022 (foto Xinhua) disclaimer

Premier Li Keqiang en de vier vicepremiers van China hielden op 8 september een speciale vergadering over de noodzakelijke stabilisering van de economie.

Verslag uit 16 regio’s

Zij namen kennis van de rapporten ingediend door twee werkgroepen hierover. De Staatsraad, het Chinese kabinet, had experts gestuurd naar 16 regio’s op provinciaal niveau. Het was hun taak ‘om te peilen naar moeilijkheden bij de uitvoering van het beleid dat eerder was beslist, en na te gaan welke oplossingen er konden worden overwogen’. De teams werden geleid door de gouverneur van de Centrale Bank en de minister van Financiën. Er komen nog meer van dit soort inspecties.

Markt, investeringen inzetten voor consumptie en vertrouwen

Li merkte op dat het stabiliseren van de economie afhangt van ‘deelnemers aan de markt’ en drong aan op inspanningen om hen te helpen de moeilijkheden te boven te komen. Volgens de premier moeten er nu meer effectieve investeringen komen. Ook moet de bouw van ‘belangrijke projecten’ worden versneld en is het nu tijd om het quotum van ontwikkelingsgerichte financiële instrumenten weer te verhogen, wel op basis van de lokale behoeften. Eerder deze maand was dat al gebeurd met 300 miljard yuan (42,55 miljard euro) extra om grote infrastructuurprojecten beter te financieren. En nog eerder was al eens 300 miljard yuan toegewezen, wat volgens de People’s Bank of China ten goede is gekomen aan meer dan 900 projecten. Li was vrij duidelijk: ‘Het is goed commerciële banken aan te moedigen om sneller deel te nemen aan de uitvoering van projecten, leningen op middellange en lange termijn volledig toe te wijzen en in de laatste maanden van dit jaar meer concreet werk te leveren. Zo kan de vraag naar de producten en diensten ontstaan, en kunnen de consumptie en het economisch vertrouwen groeien’.

Huisvesting

Een tweede aandachtspunt is de huisvesting: de regering zal zich sterk maken voor de essentiële huisvestingsbehoeften van mensen en laten zorgen voor betere huisvesting. Ook hier is het nodig het beleid aan te passen aan de specifieke situatie in de steden. Dit zou kunnen wijzen op plannen om de vergunningen voor het kopen van onroerend goed in bepaalde steden makkelijker toe te kennen.

Platformeconomie

Een punt van zorg is de duurzame en gezonde ontwikkeling van de platformeconomie, de economie van vraag en aanbod van diensten en producten via online platformen (denk aan Alibaba, Tencent, Didi Chuxing. Li kondigde aan dat speciale leningen zullen worden gebruikt om de platformondernemingen te ondersteunen.

Vasthouden aan ontwikkeling

Li zei verder: ‘We hebben het begrotingstekort niet laten oplopen of buitensporig geld laten bijdrukken. Hierdoor zijn de prijzen stabiel gebleven. We kunnen in China dus doorgaan met het uitrollen van meer gefaseerd beleid om de consumptie en investeringen uit te breiden’. Immers, vasthouden aan ontwikkeling is volgens de Chinese premier de basis en ook de sleutel tot het oplossen van alle problemen waarmee het land wordt geconfronteerd. De sociaaleconomische ontwikkeling moet worden gecoördineerd met de manier waarop het land op de COVID-19-pandemie reageert.  Zowel de centrale als de lokale autoriteiten hebben hier een taak om initiatieven te nemen.

Naar een flexibeler zero-Covid?

Vicepremier Sun Chunlan, het vrouwelijke lid van het Permanent Comité, was op de bijeenkomst aanwezig. Zij houdt toezicht op het Covidbeleid. Haar deelname aan de bespreking kan erop wijzen dat er speciale inspanningen zullen volgen om de economische ontwikkeling beter te verzoenen met het uiterst alerte, maar onvermijdelijk ontwrichtende  Zero-Covidbeleid met zijn strenge lockdowns.

stabilisering
Li Keqiang zit de vergadering voor (foto Xinhua / Liu Weibing) disclaimer

Belang en urgentie

Li Keqiang is premier en lid van het Permanent Comité van het Politiek Bureau van het Centraal Comité van de Communistische Partij van China (CPC). Hij is formeel de tweede in rangorde in de politieke hiërarchie. Verder woonde vicepremier Han Zheng, die eveneens lid is van het Permanent Comité, de vergadering bij. Dat deze twee politieke zwaargewichten, plus de andere drie vicepremiers, aanwezig waren laat het belang en de urgentie van de bijeenkomst zien. De bijeenkomst werd op 8 september gehouden, maar de berichten erover verschenen pas op 12 september. De reden hiervoor is onbekend, hoewel het niet uit sluiten is dat dit te maken heeft met Midden-Herfstviering en zijn vakantiedagen.

Bronnen: Xinhua, China Daily, dfbonline.nl, Wikipedia, sinocism.com, partnerplatform.bol.com, South China Morning Post.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *