Stedelijke werkloosheid ernstig

Job fair in Changsha

Job fair in Changsha

Officieel zijn er in de Chinese steden 16,5 miljoen werklozen. Dat is 4,3% van de actieve bevolking in de steden, maar het zou dit jaar nog naar 4,6% kunnen stijgen, het hoogste percentage sinds het begin van de eeuw. Bij de werklozen zijn er 9 miljoen stadsbewoners, 3 miljoen afgestudeerden van het hoger onderwijs op zoek naar werk en 4,5 miljoen interne migranten van het platteland. Deze migranten zijn niet meegerekend om het percentage stedelijke werklozen te berekenen.

Van de 240 miljoen plattelandsbewoners die tijdelijk buiten hun dorp werken, trokken er 150 miljoen naar de stad; daarvan zitten er nu een kleine 3 %, of 4,5 miljoen, zonder werk. Dat zijn er al een pak minder dan de 20-30 miljoen die voor het Chinese Nieuwjaar in februari zonder werk vielen. De tewerkstellingsprogramma’s van de regering hebben deze werkloosheid grotendeels opgeslorpt. Experts wijzen er ook op dat migranten zonder sociale zekerheid geen andere keuze hebben dan elke job te aanvaarden, ook een slechtere.

Een enquête bij grote bedrijven in vijf provincies toonde een terugval van de tewerkstelling aan met 8% tussen oktober en januari; van februari tot juni was er een heel lichte groei (0,13%)

(bron: China Daily)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.