Greenpeace heeft hoop voor China

Zonne-energie in het Chinees paviljoen voor Shanghai 2010

Eind juli publiceerde Greenpeace een rapport over de tien grootste elektriciteitsproducenten in China. Die verbruiken samen 20% van alle Chinese steenkool.De Morgen (1/8) onthoudt van het rapport alleen dat de drie grootste producenten evenveel broeikasgassen uitstoten als heel Groot-Brittannië.

Maar in het rapport staat veel meer. Eind 2010 moeten elektriciteitsproducenten per kWh minder dan 355 gram kool verbruiken. Eind 2008 zaten de tien groten allen reeds onder de norm. Greenpeace stelt voor tegen 2015 de norm op 335 gram te brengen, het gemiddelde van de ontwikkelde landen.

Tegen eind 2010 moeten de elektriciteitsproducenten 10% uit hernieuwbare bronnen produceren, waarvan 3% andere dan waterkracht; eind 2008 kwam alleen Guodian, de nummer één in windenergie in Azië, al in de buurt van de norm (Volgens IPS zijn de elektriciteitsproducenten intussen wel aan een inhaalbeweging voor windenergie begonnen. In 2009 zitten ze met 11.800 mw geïnstalleerd vermogen al ruim boven de doelstelling van 10.000 MW voor 2010). Tegen 2020 wil China een hernieuwbare energienorm van 20% opleggen, maar Greenpeace stelt 30% voor met bovendien strenge milieunormen voor nieuwe stuwdammen.

In 3,5 jaar heeft China voor 54 GW weinig efficiënte kleine centrales stilgelegd; dat is meer dan de hele productiecapaciteit van Australië. Greenpeace stelt voor dit proces te versnellen: tegen 2012 alle centrales van minder dan 100 MW sluiten en zo jaarlijks 90 miljoen ton kool uitsparen, en tegen 2015 alle weinig efficiënte centrales van minder dan 200 MW sluiten of moderniseren. Verder stelt Greenpeace voor een energietaks in te voeren en een milieutaks op het verbruik van steenkool.

Greenpeace besluit: een revolutie in de productie en het verbruik van energie is nodig; gelukkig is China ideaal geplaatst om deze revolutie door te voeren en de supermacht van de wereld te worden op het domein van slimme en hernieuwbare energie.

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *