Sterke groeicijfers bevestigen economisch herstel

Zowel de PMI-cijfers voor de eerste maanden als die van de buitenlandse handel wijzen op een sterke herneming van de economische activiteiten. Ook de 2020 cijfers voor buitenlandse investeringen in China geven een grote toename weer. Voor dit jaar heeft het IMF de te verwachten economische groei in China opgetrokken tot 8,4%.

Volgens het National Bureau of Statistics steeg het PMI-cijfer in het maakwerk in maart op 51,9 het hoogste cijfer sinds één jaar. Bij de diensten steeg het zelfs met 4,4 tot 55. De officiële cijfers worden bevestigd door de Caixin/Markit PMI-bevindingen  die voor de diensten op 54,3 uitkomen wat het samengesteld cijfer maakwerk/diensten op 53,1 brengt. Dat de diensten later dan het maakwerk weer hernemen, wordt toegeschreven aan het feit dat de sociale afstandsregels er strenger waren dan in het maakwerk.

Tijdens de eerste twee maanden steeg de buitenlandse handel met 32% tot 5440 miljard yuan. De uitvoer groeide met 50% tot 3060 miljard yuan terwijl de invoer toenam met 14,5% tot 2380 miljard yuan. Vorig jaar ging de buitenlandse handel tijdens de twee maanden er met 9,7% op achteruit wat nu mede de sterke vooruitgang verklaart. Vergeleken met 2018 en 2019 bedraagt de vooruitgang 20%. Volgens toponderzoeker Zhang Yansheng bij het China Center for International Economic Exchanges bestaat de recente neiging er in om uit te voeren naar landen in de omgeving zoals de ASEAN-landen en Zuid-Korea..

De directe buitenlandse investeringen groeiden in 2020 met 6,2% tot 999 miljard yuan; er vloeiden 254 $ miljard naar de beursmarkt, een toename met 73% en de netto instroom van buitenlandse fondsen naar Chinese obligaties sprong omhoog tot $ 190 miljard. De duidelijke groei van buitenlandse interesse in Chinese effecten wordt toegeschreven aan de beloftevolle economische vooruitzichten en aan de voorzichtige monetaire politiek.

Het Internationaal Monetair Fonds heeft het te verwachten Chinese groeicijfer voor dit jaar bijgesteld van 8,1% tot 8,4%. Het IMF stelt vast dat het land zijn groeiritme van voor de pandemie heeft terug gevonden terwijl in vele landen dit niet voor 2023 zal geschieden. Voor volgend jaar houdt het IMF het op 5,6% groei in China. Het waarschuwt wel voor geopolitieke spanningen tussen de VS en China die zouden kunnen wegen op het herstel.

Scmp, Global Times, china.org, zonebourse.com, cgtn

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *