Dialoog EU-China in Budapest: woorden conflicteren met daden (upd)

Tijdens de tweede strategische dialoog tussen de EU en China in Budapest dankte C. Ashton China voor de stabiliserende rol die China speelt door het opkopen van Europese schulden. China vroeg nogmaals het wapenembargo op te heffen en ook de erkenning van de status als markteconomie. De mooie woorden waren nog niet koud of de EU besliste een dubbele heffing op te leggen aan de invoer van een Chinees product, glanspapier.

Ashton en Dai Bingguo


Weinig innoverends eigenlijk op deze tweede bespreking tussen de EU en China. Catherine Ashton dankte China omdat het miljarden investeert in Portugese, Spaanse en Griekse obligaties wat de financiële stabiliteit en het macro-economisch klimaat ten goede komt. Ze voegde er aan toe dat dit turbulenties en speculatie tegen de Euro helpt te voorkomen en zo een stabiliserende rol speelt. Haar Chinese collega Dai Bingguo drong nogmaals aan op de opheffing van het wapenembargo tegen China en ook op de erkenning van China’s status als markteconomie. Op dit laatste werd geantwoord dat dit een technische kwestie is waarop vooruitgang wordt gemaakt. Ook de lage waarde van de Chinese munt werd aangekaart en het Europees deficiet op de handelsbalans. Op dit laatste repliceerde China dat nog te weinig hoog technologische goederen naar China mogen uitgevoerd worden. Spreken over mensenrechten kon niet uitblijven, maar toen Ai Weiwei ter sprake kwam kon vice-minister Fu Ying het niet hebben dat de EU suggereerde dat sommigen boven de wet zouden kunnen staan.
Ashton zei weliswaar dat de relatie tussen de EU en China een voorbeeld zou kunnen zijn van internationale samenwerking in de 21° eeuw. In de praktijk besliste de EU precies daags na de top voor de eerste maal een anti-subsidie én antidumpingtol te heffen op glanspapierproducten uit China. De leningen die deze papiersector ontvangt van de staatsbanken wordt geïnterpreteerd als “staatssteun”. China Daily merkt op dat deze invoer uit China maar 4 % uitmaakt van de Europese markt, wat bezwaarlijk marktverstorend kan werken of de eigen nijverheid in het gedrang zou brengen. Ook wordt gevreesd dat deze argumentatie over bankleningen later zou kunnen gebruikt worden in andere sectoren. De Indonesische papiergigant “Asia Pulp and Paper” die glanspapier vanuit China in Europa importeert door 2 filialen verwerpt de dubbele heffing die op 20 % neerkomt, bestempelt deze als protectionisme en denkt na over wettelijke stappen. De woordvoerder van het Chinees ministerie van Handel Yao Jian zegt dat de EU de WTO-regels schendt door beide heffingen tegelijkertijd op te leggen.
De Europese president Van Rompuy arriveert van zijn kant zondag voor zijn eerste vierdaagse reis in China. Hij doet de steden Chengdu, Peking en Shanghai aan. Hij spreekt met president Hu op maandag en met premier Wen op dinsdag. Andere activiteiten op Van Rompuy’s programma zijn: een bezoek aan een EU-bamboeproject in de aardbevingszone , een gesprek met Europese investeerders en een ontmoeting met de bisschop van Shanghai. Voor zijn vertrek had de Europese president de snelle ontwikkeling van China een nieuwe opportuniteit genoemd die geen gevaar betekent, voor niemand. De ontmoetingen tussen China en de EU dienen ook als voorbereiding voor de G8-top die op 26 en 27 mei plaats vindt in Deauville.
Bron: China Daily, SCMP
Zie ook CNTV over Van Rompuys bezoek,  over de handelsrelaties

Print Friendly, PDF & Email

Tags:

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *