Strijd tegen belastingontduiking opgedreven

De Chinese overheid is een gecoördineerde actie begonnen tegen belastingontduiking en kapitaalvlucht. De campagne sluit aan bij de publieke ontevredenheid over het grote inkomensverschil tussen beroemdheden en gewone mensen.

De Chinese fiscus, het controleorgaan voor deviezenwissel State Administration of Foreign Exchange (SAFE) , de cel financiële misdrijven van de politie en de toezichthouders op de media en de sport werken samen. Ze onderzoeken  dossiers van een aantal rijke bekende figuren uit de media- en sportwereld.
Het nieuws wordt gemeld door de South China Morning Post.  Die zegt het te weten van betrouwbare insiders. Er wordt gefocust op filmsterren, modellen, TV-personaliteiten en sportkampioenen.
Voor het onderzoek is een apart team samengesteld onder leiding van een politieofficier met de rang van onderminister en een expert in het onderzoek naar witwassen.

Yin-Yang contracten

belastingontduiking

Fan Bingbing


De zaak ging een aantal weken geleden aan het rollen toen Tv-gastheer Cui Yongyuan de kat de bel aanbond. Hij maakte bekend dat beroemdheden met een hoog inkomen systematisch met ‘Yin-Yang contracten’ werken. Volgens het officieel contract krijgen ze een laag inkomen, maar daarnaast wordt een groot gedeelte in het zwart uitbetaald.
Cui bracht de bestbetaalde Chinese actrice, Fan Bingbing, in moeilijkheden door beelden te tonen van twee contracten voor een nieuwe film. In het officiële contract kreeg ze 10 miljoen yuan, in het tweede 60 miljoen extra. Fan zelf reageerde niet, haar studio in Wuxi ontkent. Volgens een intussen verwijderd artikel van de krant The Economic Observer, heeft de fiscus van Jiangsu een onderzoek gestart. Fan en haar broer zouden niet meer naar het buitenland mogen reizen. Volgens Forbes heeft Fan in 2016 in totaal 17 miljoen dollar verdiend. Ze was de vijfde best betaalde ter wereld.
Het onderzoek beperkt zich niet tot de lonen voor mediavedetten. Ook topmodellen , sportsterren en de sponsoring in ruil voor merkenreclame komen in het vizier.

Minder sociale ongelijkheid

Wuxi film studio


Volgens Sun Xin, docent Chinese and East Asian Business aan het King’s College in Londen, kadert die actie in het streven naar minder sociale ongelijkheid. Ze spoort ook met plannen om belastingontduiking bij kleine en middelgrote bedrijven beter aan te pakken.
Om de economie te heroriënteren naar innovatie en meer binnenlands verbruik verlaagt de overheid de belastingen voor beloftevolle bedrijven en voor gewone burgers. Dat gaat ze compenseren door de personen met de hoogste inkomens aan te pakken.
De aanpak van de beroemdheden gaat niet om klein geld. Doordat de gewone Chinees rijker wordt, is de ontspanningssector sterk gegroeid. De omzet van film, radio en televisie bedroeg in 2016 in totaal 3.100 miljard yuan (zowat 300 euro per Chinees). Een aantal vedetten werd multimiljonair.
De hoogste schijf voor de inkomensbelasting is 45%. Maar veel mensen met een hoog inkomen in de ontspanningssector laten dit uitbetalen via bedrijfjes die slechts 6% belasting betalen. Een bijkomende achterpoort is het vestigen van het bedrijf n een gebied waar de locale overheden belastingvoordelen aanbieden. Dit speciaal om investeringen uit de ontspanningssector aan te trekken. Zo werden Wuxi (in Jiangsu) en Korgas (aan de grens met Kazachtstan) belangrijke productiecentra.
Overigens loopt er sinds het aantreden van Xi Jinping als partijleider in 2012 al een campagne tegen nutteloze buitenlandse reizen door ambtenaren, dure openbare evenementen, relatiegeschenken en exclusieve banketten.
De afkeer van de publieke opinie voor buitensporige rijkdom vertaalt zich overigens ook nog in een ander fenomeen. Negen van de grootste Chinese tv- en filmstudio’s zijn officieel overeengekomen voortaan maximum 1 miljoen yuan per aflevering te betalen aan hun topacteurs. ER komt een maximum van 50 miljoen voor een volledig seizoen. Vergoedingen voor acteurs mogen nog maximum 40% van de totale productiekosten voor films en Tv-programma’s bedragen. Daarvan mag maximum 70% naar de hoofdacteurs gaan.

Samenwerken tegen kapitaalvlucht

Een tweede aspect van het onderzoek betreft kapitaalvlucht. Het binnen- of buiten brengen van kapitaal is in China gereglementeerd. Sommigen omzeilen dat door illegaal cash naar het buitenland te smokkelen. Doordat de Chinese munt dit jaar al 5% waarde verloor tegenover de dollar proberen rijken nu nog meer geld naar het buitenland te brengen. Het is vooral om dit fenomeen te bestrijden dat samenwerking tussen de verschillende ministeries vereist is.
Bron: South China Morning Post

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Strijd tegen belastingontduiking opgedreven

  1. Ze gaan iedereen aanpakken behalve dissidenten zoals Ai Wei Wei. Blijkbaar als je vriendin is gepakt voor belasting fraude kunt je een deal sluiten met de overheid. Paar Chinese beroemdheden hebben niet eens het Chinese nationaliteit zoals Liu Yifei en Zhang Tielin.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *