Strijd tegen corruptie in Guangdong en daarbuiten

archieffoto van Xie (What's On Ningbo)


In Guangdong is de vicegouverneur, Xie Pengfei, ontslagen. Hij is uit al zijn functies ontzet en geroyeerd uit de CPC. De reden voor de sancties is ‘ernstige overtredingen van de wet en de regels voor discipline’.
Xie wordt nu vervolgd wegens corruptie. De partij-inspectie van de CPC-afdeling van Guangdong heeft haar onderzoek afgerond en de belangrijke ex-functionaris aan justitie overgedragen in de provincie zelf. Xie Pengfei was behalve een belangrijk man in de provinciale regering, ook het hoofd van het regionale onderzoekscentrum voor economische ontwikkeling, de belangrijkste studiedienst van de welvarende zuidelijke provincie. Tot in april van dit jaar een onderzoek naar zijn beleid begon dat ertoe geleid heeft dat al zijn ‘onrechtmatig verworven bezittingen’, volgens een ambtenaar, ‘zijn geconfisqueerd’. Xie zou als hoofd van het ontwikkelingscentrum contracten hebben gegeven aan bedrijven die niet bevoegd waren voor de activiteiten waarvoor ze werden ingehuurd en hij zou hiervoor smeergeld hebben gekregen. Chinese media brengen zijn ontslag en vervolging ook in verband met crisis rond een plaatselijke particuliere financieringsfirma Huading Co Ltd.
De aandacht wordt tegelijkertijd gevestigd op de uitspraken en activiteiten betreffende anti-corruptie en handhaving van de wet door twee leden van het permanent comité in het Politbureau. He Guoqiang, die de nationale commissie voor de discipline in de CPC leidt heeft voor na het partijcongres een nieuw plan aangekondigd in de langdurige strijd tegen corruptie, een plan waarbij de nieuwste technieken zullen worden toegepast, op een manier die gericht is de specifieke situatie in China. Zhou Yongkang, het hoofd van het comité voor politiek en wetgeving van de CPC, heeft een inspectiereis gehouden van de gerechtelijke departementen van Beijing en Tianjin. Zhou heeft zijn zoveelste pleidooi gehouden voor het in praktijk brengen van de rechtsstaat en voor een strenge, rechtvaardige, transparante en ‘zuivere’ handhaving van de wet, ‘om het volk beter te dienen’.
Een concrete  detail dat van enig belang kan zijn: Guangdong en Chongqing (de vroegere basis van Bo Xilai) en hun respectievelijke besturen wedijveren al een tijd met elkaar over de strategie voor de ontwikkeling van economie en de aanpak van sociale vraagstukken.
Bronnen: BBC, Xinhua, Shanghai Daily, What’s On Ningbo (WOX Ningbo of WON, een website over Zhejiang die eigendom is van Apple)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *