Steden stimuleren economie

fotomontage Tianjin (wikipedia)


De grote steden gaan, om de groei te stimuleren, reusachtige sommen geld investeren in infrastructuur en industrie.
Tianjin (N. China) wil 1,5 biljoen yuan (188 miljard euro) toestoppen aan tien industrietakken. De regering van de stadsprovincie (13 miljoen inwoners) zal zich richten op de ontwikkeling van petrochemie, de infrastructuur van de haven en lucht- en ruimtevaartindustrie. Ook biotechnologie, ‘groene’ voedselproductie en de vervaardiging van ‘nieuwe materialen’ (kunststoffen met specifieke eigenschappen geschikt voor de bouwsector, gereedschap, ruimtevaart enz.) krijgen een boost.
Chongqing (Z.W. China), ook een stadsprovincie (29 miljoen inwoners) en dit jaar vooral in het nieuws door het ontslag ‘wegens ernstige overtredingen van de discipline’ van Bo Xilai, had al eerder hetzelfde beleid aangekondigd. Ook hier gaat het om het magische getal van 1,5 biljoen yuan, gespreid over drie jaar en besteed aan strategische sectoren: elektronica en IT, auto’s, energie en geavanceerde apparatuur. Vicepremier Zhang Dejiang, de interim-partijsecretaris na het ontslag van Bo, kondigt aan dat in de stad de industrie volop voorrang zal krijgen. In 2011 leverde dat onderdeel van de economie 55,4 procent van de groei van het bbp in Chongqing.
En er is meer: Ningbo in de provincie Zhejiang (zuidkust van O.China), Nanjing in Jiangsu (noordkust van O.China), Guangzhou in Guangdong (Parelrivierdelta, Z.China) en Changsha in Hunan (ook Z.China), allemaal leggen ze stimuleringsplannen op tafel om de groei te bevorderen (Changsha met 103 miljard euro voor zijn luchthaven en metro) of de consumptie aan te moedigen (Nanjing en Ningbo).
De vertraging van de groei in China is sterker dan verwacht. De resultaten van juli zijn tegengevallen, ook in augustus zal dat gebeuren. Het geven van fiscale prikkels en het toepassen van maatregelen om het monetaire beleid vrijer te maken worden verder toegepast, onder andere om de aangekondigde investeringen te onderbouwen. Op zich zijn de fiscale en monetaire maatregelen echter ontoereikend gebleken. Er komt misschien voorlopig geen nationaal stimuleringsplan, maar Beijing coördineert ongetwijfeld de inspanningen die de grote steden nu gaan leveren.
Bronnen: Bloomberg, Xinhua, China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.