Studie wil van Nansha Kantons centrum maken

Kantons meest zuidelijke district Nansha zou op termijn tot stadscentrum en ook provinciaal centrum moeten gecultiveerd worden, aldus een studie van de Chinese Academie voor wetenschappen. De burgemeester ziet het voorstel wel zitten, maar experten hebben sterke vraagtekens bij de praktische haalbaarheid.

Meest zuidelijk district...


Niet enkel zou Nansha volgens de studie het centrum van de stad moeten worden, maar ook zou het moeten uitgebouwd worden tot provinciaal administratief centrum. Het voluntaristisch plan wil het district tegen 2050 omvormen tot een nieuw Hong Kong die uitstraalt als internationale maritieme stad. Het zuidelijk district heeft wat zware nijverheid maar nog 700 km2 tamelijk onontwikkeld landbouwland. Het zou Panyu kunnen absorberen en ook delen van Zhongshan en Dongguan. De studie pleit er ook voor dat Nansha de status krijgt van nationale ontwikkelingszone zoals Pudong in Shanghai en Binhai in Tianjin. Bijgevolg wordt zowel aan de nationale regering, het provinciaal- als het stadsbestuur gevraagd het district politiek, fiscaal als financieel te steunen. Burgemeester Wan Qingliang noemt het project “episch” en een gids voor toekomstige ontwikkeling. Hij wil dat de droom realiteit wordt en Nansha de historische missie vervult.
Experten kijken met scepticisme aan tegen het project en noemen het een papieren project. “Zelfs Nansha’s verantwoordelijken leven in Kanton; hoe kan verwacht worden dat het Guangdong-bestuur er naar verhuist zonder goede scholen, hospitalen en transport” aldus Zheng Tianxiang die door de SCMP geciteerd wordt. Hij vindt het onrealistisch dat het kleine gebied tegen 2050 zou willen concurreren met Hong Kong. Hij vindt het beter dat Nansha tegen 2015 een subsidiair stadscentrum wordt van Kanton en later een bijkomende hub

maar dichtst bij zee en centraal in PRD


voor steden van de Parelrivierdelta. Hij bestempelt het rapport op maat gesneden om Kantons plannen te verkopen aan de nationale overheid.
De directeur van het Instituut voor Financiën en Handel bij de Chinese Academie voor wetenschappen beweert echter dat het plan om Nansha op 40 jaar tijd uit te bouwen tot een intelligente maritieme stad van wereldformaat wel doenbaar is. Het district staat reeds ingeschreven in het twaalfde vijfjarenplan als een van de drie plaatsen om de samenwerking tussen Guangdong, Hong Kong en Macao te verbeteren naast het eiland Hengqin in Macau en Qianhai in Shenzhen. Het rapport heeft in Kanton al voor hevige discussies gezorgd.
Bron: SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *