Technologische oorlog ook over gewone chips

Naast de beperking van geavanceerde chips voor China, lijkt het er sterk op dat ook de gewone zgn. ‘legacy’ chips in de VS technologische oorlog tegen China betrokken zullen worden. Hoewel China nauwelijks aangekondigd heeft 18 nieuwe fabrieken voor deze gewone chips te willen bouwen vreest de VS al door deze chips overspoeld te worden en kondigde het een steunpakket aan voor de eigen bedrijven Global Foundries en Microchip Technology.

Foto Txitter Asia Times Disclaimer

Het waren tot nu toe de geavanceerde chips die in de vuurlinie lagen van de technologische oorlog waarbij de VS China wil afsnijden van technologie. .Nu worden ook de zgn ‘legacy chips’ in het conflict betrokken onder meer omdat voor militaire toepassingen niet de geavanceerde chips worden gebruikt maar wel de ‘legacy chips’. Deze chips van een oudere generatie worden traditioneel gemaakt met behulp van 28-nanometer of grotere etstechnologie.

Deze gewone Legacy chips  worden nu ook aanzien als strategisch waardevol vanwege hun veelzijdigheid en gebruik in de productie van breedband, fabrieksautomatiseringssystemen, militaire systemen en medische apparatuur.  De overgrote meerderheid van de wereldwijd geproduceerde chips zijn verouderde chips, niet de geavanceerde variant. Volgens onderzoeksbureau International Data Corporation was in 2021 ongeveer 67 % van de geproduceerde halfgeleiders ouder dan 16 nm.

Aandeel China

Op dit moment is Azië goed voor de meeste chips die wereldwijd worden geproduceerd, terwijl slechts 12 % in de VS wordt gemaakt. Volgens de in de VS gevestigde lobbygroep voor halfgeleiders Semi komt ongeveer 70 % van de totale halfgeleiderproductie in 2022 uit slechts vier economieën: Zuid-Korea, Taiwan, China en Japan. Semi verwacht dat Chinese chipfabrikanten dit jaar 18 nieuwe fabrieken in productie zullen nemen en de Rhodium Group voorspelde dat China binnen tien jaar ongeveer 46 procent van de wereldwijde capaciteit in het 50 tot 180 nm-bereik zou in handen kunnen hebben. Bovendien zou de Chinese capaciteit voor chips van 28 nm volgens het Taiwanese TrendForce naar verwachting toenemen van 29 naar 33 procent in 2027. Een VS-House comité heeft gewaarschuwd dat China op weg is om de Verenigde Staten en wereldwijde markten te overspoelen met deze halfgeleiders en het stelde een heffing op onderdelen voor omdat de meeste legacy chips de VS binnenkomen als onderdeel van afgewerkte producten. Naar eigen zeggen is de VS er overigens ook achter gekomen dat Rusland chips uit koelkasten en vaatwassers haalde voor gebruik in militaire tuigen. Specialisten staan echter zeer kritisch tegenover de bewering dat in China een overproductie zou dreigen want het voert immers 80% van de halfgeleiders in en spendeert er meer aan dan aan de invoer van olie.

G Raimondo Foto Global Times Disclaimer

Toch heeft de Amerikaanse minister van Handel, Gina Raimondo een onderzoek onder meer dan 100 bedrijven in de auto-, luchtvaart-, defensie- en andere industrieën verricht om inzicht te krijgen in de manier waarop zij verouderde chips inkopen en gebruiken. Het onderzoek kwam er nadat Raimondo zei dat ze voldoende had gehoord ‘dat de Chinese subsidiëring van verouderde chips de Amerikaanse markt begon te verstoren’. Volgens het Ministerie heeft China alleen al in 2022 meer dan $1,75 miljard aan subsidies toegekend aan 190 binnenlandse beursgenoteerde halfgeleiderbedrijven maar zegt er niet bij dat dit precies was om de VS chipboycot te overwinnen.

Staatssteun

Wat de VS nu echter ook doet is de eigen bedrijven te voorzien van de vermaledijde staatssteun. In het kader van het US$ 50 miljard kostende Chips for America programma zou er ongeveer US$ 1,5 miljard gaan naar VS chipfabrikant GlobalFoundries om het te helpen twee productiefaciliteiten uit te breiden, een nieuwe te openen en de binnenlandse levering van legacy chips te versterken. Het steunpakket zal GlobalFoundries in staat stellen om speciale chips te produceren voor General Motors zal ook worden gebruikt voor een andere installatie van GlobalFoundries in Burlington, Vermont te upgraden. GlobalFoundries produceert ook chips van 12 nm en groter die nog steeds op grote schaal worden gebruikt in auto’s, huishoudelijke apparaten en consumentenelektronica. Door deze stappen zou GlobalFoundries de eerste Amerikaanse producent worden van chips die worden gebruikt in elektrische voertuigen, elektriciteitsnetten en 5G- en 6G-smartphones. Het Ministerie van Handel kende ook $ 162 miljoen toe aan de in Arizona gevestigde chipfabrikant Microchip Technology om zijn inspanningen voor de productie van oude chips te ondersteunen.

Verwacht kan worden dat de VS-klaagzang over de gewone chips in de toekomst meer uitgesproken wordt en dit met als refreinen: bruikbaar voor militaire doeleinden, zogezegde overproductie en het toekennen van staatssteun wat zowel de VS als de EU ook doen.

SCMP

Print Friendly, PDF & Email