Testcase: Burgers versus loodfabriek.

Vrijdag is voor de rechtbank van Hengdong in de provincie Hunan een rechtszaak begonnen door families die een chemisch bedrijf ervan beschuldigen verantwoordelijk te zijn voor hoge loodgehaltes in het bloed van hun kinderen en kleinkinderen.

File photo of farmer Li Laiyin and his neighbours looking through a list of local residents with elevated levels of lead in their blood in DapuHet is waarschijnlijk de eerste keer dat een Chinese rechtbank een zaak van loodvergiftiging van kinderen aanpakt. De zaak past in de toename van rechtszaken over het openbaar belang sinds een herziene milieuwet in januari toelaat dergelijke zaken op te starten en ook zwaardere straffen voor overtreders voorziet.
Concreet gaat het in dit geval om 13 families die Melody Chemical, een chemisch bedrijf met smeltovens, aanklagen voor het lood in het bloed van de kinderen. Ze eisen per getroffen kind een schadevergoeding. Oorspronkelijk waren er 53 families betrokken, maar de meesten gaven intussen op, naar sommigen beweren onder druk van de overheid van het kanton Dapu, waar de fabriek staat. Ook het verzamelen van de medische bewijsstukken bleek voor de plaatselijke boeren niet evident. Dapu kwam vorig jaar in het nationale nieuws door een programma op de nationale CCTV. Daarin beweerde de burgemeester van Dapu dat het lood in het bloed van de kinderen afkomstig was van het kauwen op potloden. Er was toen sprake van 300 getroffen kinderen, en de fabriek werd gesloten.
De rechtszaak in Hengdong is een stap vooruit, want voorheen weigerden rechtbanken meestal om controversiële zaken betreffende vervuiling te behandelen. Ook de nationale strategie voor uitbouw van een rechtsstaat speelt mee. Op 1 juni kwam er nog een juridische verklaring van het Chinese Opperste Gerechtshof dat stelt dat bedrijven verantwoordelijk zijn voor aangerichte milieuschade, zelfs wanneer hun uitstoot binnen de wettelijke normen blijft.
Bron: SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *