China wordt grootste invoerder van voeding

Volgens statistieken voerde China in 2013 voor $ 100 miljard aan landbouwgoederen (voeding, veevoer, katoen) in. China Briefing verwacht dat China tegen 2018 met  480 miljard yuan de grootste invoerder wordt van  voeding.

invoerlandbwOm de voedselzekerheid te garanderen voert China een politiek om zoveel als mogelijk zelfbedruipend te zijn voor basisgranen zoals tarwe, rijst of maïs. Aanvullend voert het land basisproducten in uit de VS, Brazilië, Australië, Canada, Nieuw- Zeeland en Argentinië. De VS heeft met 24 % daarin het grootste aandeel: van 2008 tot 2012 verdubbelde de jaarlijkse verkoop aan China tot 26 miljard dollar. Sojabonen, oliehoudende zaden, vetten en oliën vertegenwoordigen zowat de helft van de landbouwinvoer. Toch komen nieuwe producten als bier, wijn, kaas, koekjes en roomijs opzetten.De afgelopen 3 jaar groeide de invoer van advocados met 400 %, van citroenen met 300 %, kersen 160% en bananen met 140%. Varkensvlees en vleesafval wordt van alle vleessoorten het meest ingevoerd. Tussen 2003 en 2013 verviervoudigde de invoer van wijn. Tijdens deze periode nam de eigen productie van vlees eveneens toe met 32 %, de melkproductie verdubbelde en de productie van aquacultuur steeg met de helft.
De Belgische minister van Landbouw Willy Borsus heeft in China zopas een memorandum ondertekend om de export van varkensvlees naar China te bevorderen. Het document moet de lijst uitbreiden van Belgische bedrijven die dit vlees naar China mogen exporteren. Ook de invoer van zuivel verviervoudigde van 2008 tot 2013. Het melkpoeder schandaal leidde zelfs tot een rush op melkproducten van winkels in Hongkong tot Nederland. Nederland draagt bij tot het Sino Dutch Dairy Development Center , een samenwerking waarin Wageningen UR, China Agricultural University, Friesland Campina CRV, en Beijing Zhongdi Breeding Stock de kwaliteit en veiligheid van lokaal geproduceerde melkproducten gaan verbeteren. Friesland Campina heeft overigens ook een joint-venture met China Huishan Dairy Holdings
Volgens staats voedselgigant Cofco zal deze invoer binnen de eerstvolgende 10 jaar verhogen van 120 tot 200 miljoen ton en dit heeft te makendairy met een grotere vraag naar vlees en zuivel. In juni 2014 besloot een milieuonderzoek dat 40 % van de rivieren vervuild is en 20 % van de grond. De vervuiling vindt nadien zijn weg in het bord van de verbruikers zoals bewezen werd doordat 10% van de rijst te veel cadmium bevatte. Het overmatig gebruik aan kunstmest en pesticiden hebben immers bijgedragen tot de vervuiling van de gronden en van het water door stoffen die kankerverwekkend kunnen zijn. Logisch dus dat de verbruikers veeleisender worden. In oktober wordt ook de vernieuwde wet op de voedselveiligheid van kracht die duidelijk ook strenger is dan de voorgaande.
De United States Department of Agriculture  verwacht dat de Chinese vraag naar katoen in de toekomst groot blijft (hoewel dit jaar een achteruitgang met 45% voorspeld wordt) en dat ook de invoer van sojabonen en graanvoeder zal stijgen om de binnenlandse vleesproductie te ondersteunen. Recentelijk werden ook met Roemenië en Servië akkoorden gesloten om landbouwproducten in te voeren.  Deze week sloot zaaimachineproducent  Zoje Resources uit Zhejiang met het Transbaikal  gewestelijk bestuur in Rusland een overeenkomst waardoor Zoje tegen 176 miljoen yuan gedurende 49 jaar 115.000 ha braakliggende grond mag bewerken.
Voeding
organicshopVolgens gegevens van China Briefing steeg de invoer van voeding de laatste jaren met 15 % jaarlijks zodat de voedselimport verviervoudigde gedurende de laatste 10 jaar. Verwacht wordt dat China tegen 2018 de grootste invoerder wordt van buitenlandse voeding en dit voor 480 miljard yuan. Spijsolie, graan- en melkproducten zijn goed voor de helft van deze invoer. Bijzonder interessant hierbij is het biovoedsel. Deze markt verdrievoudigde sinds 2007 tot 1 % van het voedselverbruik, wat laag uitvalt in vergelijking met de 5 en 8% van de markt in Europa en de VS. Geraamd wordt dat de invoer van de natuurvoeding ongeveer $ 20 miljoen bedraagt, toch relatief bescheiden. Uit een onderzoek bij 204 verbruikers van natuurproducten in Beijing en Shanghai blijkt dat 71 % van hen van 20 % tot 50% meer willen betalen voor deze natuurproducten.
Langs de kant van de verdelers zijn 70 % van de producten bij de Oleketen die volgend jaar 50 winkels zal tellen, afkomstig uit het buitenland. Bij Walmart komen de  bioproducten rechtstreeks van boeren coöperatieven waarmee de keten een overeenkomst sloot. Carrefour investeerde 5 miljoen yuan in een test labo voor voedselveiligheid. Er zijn ook al online verdelers van deze biologische producten zoals FieldsChina.com dat in 200 steden levert en KateandKimi.com. Deze online platformen kunnen bijdragen in het verminderen van de kosten wat toch nog altijd een hindernis blijft.
Bronnen:
http://www.china-briefing.com/news/2015/06/02/going-organic-investing-in-chinas-growing-health-foods-market.html#sthash.9NJGlHtK.dpuf
United States Department of Agriculture. China’s Growing Demand for Agricultural Imports, feb 2015
en.ce.cn, SCMP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *