Tibet en Guizhou roeien armoede uit

Dit jaar hebben de laatste 19 Tibetaanse arme kantons de armoede van zich afgeschud. Ook Guizhou werkt aardig in die richting en ontwikkelt het toerisme van deze schilderachtige provincie ter uitroeiing van de armoede.

Foto China Daily

Tibet heeft afgelopen week bekend gemaakt dat de laatste 19 arme gebieden de armoede van zich afgeschudt. De regionale dienst tegen armoedebestrijding deelde mee dat 18 kantons in de prefectuur Ngari die onder de steden Xigaze en Qamdo vallen en een kantonnaal-district in Nagchu voldoen aan de voorwaarde om boven de armoededrempel uit te komen. Daarbij behoort de vereiste dat minder dan 3% van de bevolking onder de armoedegrens valt. Het zijn stuk voor stuk afgelegen gebieden die zich bevinden op grote hoogte. De strijd tegen de armoede werd opgevoerd sinds 2016. Sindsdien hebben in totaal 470.000 personen geprofiteerd van de maatregelen die 74 kantons uit de armoede hebben gehaald. Zo werd Tenzin Trinley samen met zijn vrouw een milieuwachter met een jaarinkomen van 7000 yuan in plaats van 2000 yuan vroeger. Voor 2019 leefde het gehele gezin in één gedeelde grote kamer en kreeg het een nieuw huis in 2018 met onder meer elk een slaapkamer.

Toerisme


Performance voor toeristyen in Tucheng kanton Xishui (foto China Daily)

De bergachtige provincie Guizhou met zijn minderheden rekent vooral op de ontplooiing van het toerisme in de strijd tegen de armoede. Eind september had de toeristische sector 986.000 banen geschapen waardoor 897.000 personen uit de armoede werden gehaald. De provincie heeft een kleine 20.000 toeristische plaatsen ontwikkeld in 66 arme kantons waarvan er 16 getroffen zijn door diepe armoede.

Het toerisme ging dit jaar met 30% vooruit in Guizhou. Zo trekt het stadje Xijiu waar de baijiu brandewijn gebrouwd wordt jaarlijks tienduizenden liefhebbers. Het stadje kon het percentage armen terugbrengen van 13% in 2014 tot 1% in 2018 en dit jaar wordt deze volgens partijsecretaris Xiang Chengqiang uitgeroeid. De dorpen in het kanton Tongzi dat ook het toerisme uitspeelt in de strijd tegen de armoede, telt 1822 gastverblijven en trok vorig jaar 20 miljoen bezoeken waardoor 4000 bewoners boven de armoededrempel uitstegen.

Route

Fanjingberg in Guizhou (China Daily)

Onder minister voor Cultuur Li Jinzao merkte recent op dat ruraal toerisme een van de sterkste krachten geworden is om dorpelingen uit de armoede te halen. Het ministerie voor Cultuur en toerisme heeft in juli 2019 een lijst van 71 pilotzones opgesteld om de ontwikkeling van de sector te bevorderen. Eerder dit jaar stelde het ministerie voor een toeristische route uit te bouwen die drie regio’s en drie prefecturen verbindt. Het gaat om de A.R. Tibet, Tibetaanse gebieden in 4 provincies, zuidelijke delen van de A.R. Oeigoerse regio Xinjiang, de Liangshan Yi Autonome prefectuur in Sichuan, de Nujiang Lisu autonome prefectuur in Yunnan en de Linxia Hui autonome prefectuur in Gansu. Al deze gebieden zijn arm maar hebben een sterk toeristisch potentieel. De toeristische route is in totaal 11.000 km lang en verbindt diverse toeristische routes zoals de oude zijderoute en de thee paardenroute als wandelroutes zoals de Xinjiang-Tibet autoweg en de Qomolangma-berg in het westen bekend als de Everest.

China Daily

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *