Transport dient duurzame ontwikkeling

Naar aanleiding van de UN Global Sustainable Transport Conference die gedurende drie dagen in Beijing plaats vindt, laat China zien dat het transport de duurzame economische en sociale ontwikkeling in de hand werkt. Het land wil aantonen dat zijn netwerk alomvattend is, gemakkelijk, slim en kredietwaardig.

SST in Xinjiang

 Het alomvattende karakter van het Chinese transport reikt van hoge hogesnelheidstreinen tot geautomatiseerde havens. Eind 2020 had China met 38.000 km hoge hogesnelheidslijnen, twee derde van het wereldtotaal. Het netwerk bedekt nu 95% van de steden met meer dan één miljoen inwoners. Autosnelwegen bedienen 98% van de steden met meer dan 200.000 bewoners terwijl 92 % van de prefectuur steden een luchthaven hebben. Eerder dit jaar ontvouwde China een transportplan met het oog op 2035.

Sinds 2012 werden 2,36 miljoen km rurale wegen ofwel nieuw aangelegd of gerenoveerd: ze maken nu 84% uit van ‘s lands totaal. In 2020 telde China 241 gecertificeerde luchthavens, duidelijk meer dan de 58 uit 2012. Bijna de helft van die nieuwe luchthavens bevindt zich in gebieden die de armoede van zich hebben afgeschud. Met de verbetering van de transport infrastructuur is het gemakkelijker om te reizen en zaken te doen. Zo kreeg Zuidoost Tibet voor het eerst in de geschiedenis toegang tot treindiensten.

De elektrificatie graad van de spoorwegen bereikt 75%. Het jaarlijks petroleumverbruik werd van de in 1985 5,83 miljoen ton piek al verminderd tot 2,31 miljoen ton. Met de opgang van voertuigen op nieuwe energie (NEV) wordt eveneens een groene bocht genomen. In de periode januari-september werden 2,16 miljoen stuks NEV verkocht, een vooruitgang met 190% op jaarbasis. Door de diverse groene projecten heeft China al 630.000 ton steenkool equivalent uitgespaard. China ontvouwde overigens ook een actieplan dat meer groene manieren van verplaatsing stimuleert zoals wandelen, fietsen of het openbaar vervoer nemen.

Nieuwe technologieën zoals 5G, big data en AI doen nieuwe ontwikkelingen opbloeien. Te Shanghai werd in Lingang een 8,5 km slimme openbaar vervoerslijn geopend waar de passagiers hun zitje kunnen reserveren via de smartphone. Beijing telt 278 wegstroken op 1027 km proefwegen voor zelfsturende wagens. Tegen 2025 zal China een ecosysteem bezitten voor zelfsturende voertuigen volgens Chinese standaarden.

Sinds 2012 hebben zich geen grote spoorwegongevallen meer voorgedaan. Het aantal slachtoffers bij spoorwegongevallen daalde in 2019 met 46% in vergelijking met 2012. De burgerluchtvaart bereikte een nieuw record van 112 maanden veilige vluchten.

Bij de opening van de conferentie beloofde president Xi Jinping een Global Innovation and Knowledge Center for Sustainable Transport op te zetten en de vergroening van het Belt & Road Initiative te versnellen.

Xi Jinping spreekt via video conferentie toe.

Peoples Daily

Lees ook ESCAP

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *