Overstromingen in noordelijke provincies

Hevige regen teisterde vorige week de noordelijke provincies Shanxi en Shaanxi. In de provincie vielen 15 doden en zijn nog drie personen vermist. De materiële schade is groot maar wordt snel hersteld.

Tussen 2 en 7 oktober viel er gemiddeld in de provincie Shanxi 119 mm regen. Dat is meer dan ooit geregistreerd. Gemiddeld valt er in heel oktober slechts 31 mm. In de meest getroffen steden viel 150 mm en de meest getroffen wijken kregen 200 mm te verwerken. Het record bedroeg 285 mm in het arrondissement Daning van de stad Linfen. Ter vergelijking: dat is ongeveer even veel als Verviers in één uur tijdens de recente overstromingen.

De overvloedige regen veroorzaakte grondverschuivingen en overstromingen. Meer dan 1,75 miljoen mensen werden getroffen en de economische schade bedraagt meer dan 5 miljard yuan ( 665 miljoen euro).

Brandweerlieden moesten 920 personen redden. Er vielen 15 dodelijke slachtoffers en er zijn nog 3 vermisten.

Weinig impact op steenkoolbevoorrading, wel op graan

Een kleine 20.000 woningen zijn ingestort en 18.000 beschadigd. 120.000 personen moesten dringend elders ondergebracht worden.

De graanoogst op 240.000 hectaren akkers is verloren wat een impact kan hebben op de nationale graanproductie.

De grootste problemen waren langs de Fenhe rivier, een bijrivier van de Gele Rivier. Die bereikte het hoogste niveau sinds 40 jaar en het grootste piekgebiet sinds 1954. Een deel van het water van de Fenhe werd met tijdelijke middelen rechtstreeks naar de Gele rivier afgeleid; daarvoor moest een dorp met een paar duizend inwoners ontruimd worden. Langs de Fenhe liggen steden als Taiyuan, Yangquan, Linfen, Yuncheng, Jinzhong en Luliang

De provincie Shanxi is belangrijk voor de steenkoolvoorziening van China. Zestig koolmijnen moesten omwille van de regen stilgelegd worden, maar deze week werkten 56 al weer normaal. In drie anderen zijn er nog veiligheidsrisico’s en één mijn is nog onbereikbaar voor transport. In totaal ligt nog een jaarlijkse productiecapaciteit van 4,8 miljoen ton stil. De impact op de nationale bevoorrading zou niet ernstig zijn.

Beter dan gemiddeld jaar

Op een persconferentie verklaarden de lokale bestuurders dat voorzien wordt in de dagelijkse noodzakelijkheden voor de bevolking en dat het normale leven snel zal hersteld worden.
Vorige zaterdag hebben de nationale commissie voor opvangen van rampen en het ministerie voor crisismanagement gezamenlijk niveau 4 van het rampenplan afgekondigd. Dat is het laagste van vier niveaus. Een hulpteam is gestuurd om de plaatselijke besturen bij te staan.

Tussen januari en september werden in China 95 miljoen mensen getroffen door natuurrampen. Daarbij vielen 792 dodelijke slachtoffers. Meer dan 5 miljoen personen moesten opnieuw gehuisvest worden. De economische verliezen worden op 286 miljard yuan ( bijna 40 miljard euro) geschat.
Extreme regenval was 39 keer de oorzaak. Daarna kwamen aardbevingen, orkanen,droogte, sneeuwlawines en bosbranden.
Alhoewel er, zeker voor de regenval, een verband gelegd wordt met de klimaatsverandering, ligt de impact van de rampen dit jaar lager dan het vijfjaarlijkse gemiddelde. Zo ligt het aantal getroffen personen 31% onder het gemiddelde, en de schade 14%.

Bronnen: China daily, Xinhua, CGTN, Global times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *