Triade van hypersonische raketten operationeel

Met het recent bekend worden van een hypersonische antischeeps-raket kan vast gesteld dat China nu een triade bezit van hypersonische raketten. Naast de vanuit de lucht gelanceerde en de op het land gebaseerde raketten heeft China met deze op kruiser gebaseerde raketten een volledige conventionele afschrikking operationeel naast de atoomafschrikking.

YJ-21 Foto : eurasiantimes Disclaimer

China heeft voor het eerst bijzonderheden verstrekt over de prestaties van zijn hypersonische anti-scheepsraket YJ-21 namelijk in een artikel op Weibo door de Strategic Support Force van het Volksbevrijdingsleger (PLA) . In April toonde de PLA-zeemacht al een video van een YJ-21 die gelanceerd werd vanop een Type 055 de grootste en meest geavanceerde torpedobootjager van het Volksbevrijdingsleger.

Het artikel legt uit dat de raket onderweg aan zesmaal de snelheid van het geluid vliegt en een uiteindelijke snelheid van 10 maal het geluid bereikt (3400 m/s)  wanneer het zijn doel treft. Een dergelijke eindsnelheid kan door geen enkel antiraketwapensysteem worden onderschept, aldus het artikel dat er aan toevoegt: ‘zelfs als het met deze snelheid op het doel aankomt zonder een explosie, zal het een dodelijke aanval op het vijandelijke schip veroorzaken’.

Volgens specialisten is het van belang dat het artikel gepubliceerd werd door de Strategic Support Force wat er op wijst dat de  YJ-21 het satellietsysteem van de Strategic Support Force gebruikt voor navigatie en begeleiding. Asia Times besluit hier uit dat de YJ-21 bedoeld is als een strategisch wapen tegen Amerikaanse vliegdekschepen, de meest kritieke troeven van de VSt-roepen in de Stille Oceaan. De publicatie vindt dat het feit dat de integratie van de YJ-21 op de Type 055 kruiser deze tot een van de zwaarst bewapende oorlogsschepen ter wereld maakt.

Waarschuwing

Cruiser 055 Foto www.hisutton.com Disclaimer

Analisten menen dat de publicatie een waarschuwing wil geven aan de VS. Naar verluidt wil de opvolger van Nancy Pelosi Kevin McCarthy’s ook Taiwan bezoeken. Recentelijk gaf VS viersterren luchtmachtgeneraal Minihan aan zijn commandanten te kennen dat hij tegen 2025 een oorlog met China verwacht. Het Chinese idee over deze bedreigingen is dat de reactie van China verder hoeft te gaan dan wat na Pelosi’s bezoek gebeurde.

Asia Times meent overigens dat de Type 055 kruiser geïntegreerd wordt in de gevechtsgroepen van Chinese vliegdekschepen die zouden opereren in de Oost-Chinese Zee, de Zuid-Chinese Zee en de Straat van Taiwan. Strategisch bekeken is de uitbouw van een triade van hypersonische raketten bedoeld om een meer operationeel complement te vormen naast de atoomafschrikking want het gebruik van atoomwapens is onderworpen aan een politieke beslissing.

De website besluit dat de onthulling van de YJ-21 hypersonische anti-scheepsraket essentieel kan zijn in de Chinese inspanningen om een flexibel conventioneel afschrikmiddel op te bouwen tegen de interventie van de VS en geallieerden in een Taiwan-scenario.

Bron: Asia Times, SCMP, FT

Print Friendly, PDF & Email