Trilaterale China-Pakistan-Afghanistan rekent op connectiviteit voor ontwikkeling en vrede in de regio

Op maandag 12 november werd in Pakistan een ‘China-Pakistan-Afghanistan-Trilaterale Dialoog’ gehouden.

Het was voor de vierde keer dat de drie landen samenkwamen om naar eigen zeggen te spreken over ‘connectiviteit als instrument voor vrede, stabiliteit en ontwikkeling’.

Allen naar Gwadar

Belangrijke agendapunten waren het Belt and Road Initiative (BRI) en de China-Pakistan Economic Corridor (CPEC). De voorzitter van de dag was Mushahid Hussain, van het comité buitenlandse zaken in de Pakistaanse senaat. Hussain leidt ook het Pakistan-China Institute. Volgens de Pakistaanse senator verbindt de CPEC niet alleen China en Pakistan op een voor beide landen voordelige manier. ‘De toekomst is aan een connectie tussen de Centraal-Aziatische staten en de haven van Gwadar, doorheen Afghanistan’, volgens Hussain.

Samen naar de toekomst

De Chinese ambassadeur in Pakistan Yao Jing beschouwde de trilaterale dialoog zelf al als een belangrijk initiatief voor de oplossing van problemen in de regio. Volgens Yao ziet China Pakistan en Afghanistan als belangrijke partners voor een ‘gemeenschap met een gezamenlijke toekomst’. China wil ook een bijdrage leveren aan de sociale ontwikkeling in die landen. Vreedzame en politieke oplossingen in Afghanistan moeten daarvoor de basis leggen.

Hoop voorAfghanistan

De afscheidnemende Afghaanse ambassadeur in Pakistan Omar Zakhilwa sloot zich bij de andere diplomaten aan. Hij vindt dat de meeste Afghaanse regio’s mogelijkheden hebben voor een verbinding met de CPEC. Zakhilwa gelooft in de heilzame invloed op de situatie in Afghanistan van economische samenwerking, maar ook van contacten tussen de bevolking en culturele uitwisseling. De drie landen wijzen op de deelname van vooraanstaande intellectuelen.

Naar een ‘Pakistan-Afghanistan-China Economic’ Corridor ?

In de drie landen zijn er prominente voorstanders van het BRI en de uitbreiding van de CPEC. Begin dit jaar maakte een artikel in Asia Times dat duidelijk aan de hand van uitspraken van de Afghaanse minister van BuZa Salahuddin Rabbani. Volgens Zhou Rong van de Renmin Universiteit,een bekende publieke intellectueel in China wil Afghanistan het liefste van de Pakistan-China Economic Corridor een Pakistan-Afghanistan-China Economic Corridor maken.

China-Pakistan-Afghanistan and more

In augustus 2018 pleitte de ervaren diplomaat Ashraf Haidari, de huidige Afghaanse ambassadeur in Sri Lanka, ervoor dat ook India zou samenwerken met China om Pakistan en Afghanistan te steunen. De hele regio heeft volgens hem een vredesbeleid nodig en een gezamenlijke strijd tegen het terrorisme en de drugsteelt- en handel. Haidari is dus niet alleen voor een trilaterale dialoog, maar voor bredere initiatieven en noemde hierbij, naast India ook Rusland en Iran.

Bronnen: thediplomat.com, atimes.com, cpecinfo.com, Xinhua, dailytimes.com.pk (Pakistaanse krant)

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *