Schaft Trump halfjaarlijkse dialoog met China af?

VS-Onderminister van Handel David Malpass heeft in Argentinië bekend gemaakt dat president Trump besliste zich terug te trekken uit de halfjaarlijkse ‘Strategische en economische dialoog’ met China. Nadien trok hij die uitspraak terug in.

Vandaag beginnen te Buenos Aires de gesprekken van de G20 ministers van Financiën. Deze gesprekken worden gedomineerd door tegenkanting tegen Washingtons controversieel voorstel om tarieven te heffen op de invoer van buitenlands staal en aluminium. In de aanloop van de bijeenkomst zei VS Treasury’s Undersecretary voor Internationale Zaken David Malpass dat de VS zich terug wil trekken uit de tien jaar oude ‘Strategische en Economische dialoog’ met China. Als reden geeft Malpass aan dat het Witte Huis teleurgesteld is wegens de uitbreidende rol van de staat in de Chinese economie.
Eerder dan formele discussies te houden verkiest minister van financiën Steven Mnuchin privégesprekken met Chinese hoge geplaatsten om terug de weg op te gaan van het vrije markt kapitalisme. De dialoog werd tweemaal per jaar gehouden: éénmaal in Beijing en éénmaal in Washington. Is het koud onthaal dat deze mededeling te beurt viel de oorzaak van zijn latere correctie of een telefoontje van Trump dat hij te ver was gegaan, feit is dat Malpass nadien ontkende dat iets verandert aan de status van de dialoog.
Het Witte Huis dat van plan is volgende week tarieven op te leggen op de invoer van staal en aluminium dreigt een handelsoorlog te veroorzaken met de EU en Azië. De Duitse minister van Financiën Olaf Scholz reageerde zondag al tegen het opduikend protectionisme. Zonder de geplande VS-heffingen met naam te noemen, willen de G20 een verklaring aannemen die waarschuwt tegen onfaire handelspraktijken. Dit ontwerp wordt maandag en dinsdag bediscussieerd door de ministers van Financiën en de centrale bankiers.

Under Secretary voor Handel Internationale Zaken Malpass wil de andere landen echter bewegen tot een gemeenschappelijk initiatief tegen China dat volgens hem te weinig evolueert naar een kapitalistische markteconomie. Hij vindt dat China zijn markten niet op dezelfde wijze opent als andere landen voor China doen en waarschuwt voor een autoritair bewind. Onder Trump is tot nog toe eenmaal een Strategische en Economische dialoog met China gehouden, maar beide landen konden geen eindmededeling uitgeven nadat Minister voor Handel Wilbur Ross China had uitgescholden wegens het handelsonevenwicht.
Recentelijk zond China nog Liu He om met minister voor Financiën Mnuchin te spreken maar dit blijkt niets opgeleverd te hebben. Integendeel president Trump dreigt zelfs voor 30 miljard bijkomende tarieven te heffen wegens het dwingen tot overdracht van intellectuele rechten. Anderzijds is het zo dat China de grootste VS-schulden torst namelijk voor 1200 miljard dollar. Minister voor Financiën Mnuchin wil naar verluidt op de G20 vergadering ook meer duidelijkheid over de leningen die China uitstaan heeft bij de ontwikkelingslanden waardoor het er invloed verwerft in plaats van zijn markten te openen voor VS-goederen.
Bron SCMP, Bloomberg

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *