Vakbond ageert tegen Walmart sluitingen

De Chinese vakbond ACFT is in actie tegen 20 sluitingen van Walmart-vestgingen. De 140 werknemers uit de vestiging te Yiyang kunnen in theorie aan de slag in aan andere vestiging, maar deze ligt op 100 km afstand. De bond wil meer compensatie uit de brand slepen.

stakwalmtWalmart is van plan 20 van haar 400 vestigingen in China te sluiten. Van de vakbond ACFTU wordt vaak gezegd dat deze tandeloos is, maar in 2006 en 2007 was ACFTU bij Walmart er als een van de eersten bij om een vakbondsvertegenwoordiging te eisen in het buitenlands bedrijf. Het feit dat de lokale vakbondsvoorzitter te Changde vooraan staat in de strijd, werkt inspirerend bij de werknemers die een beter afscheidspakket vragen. Een stakingscomité werd gevormd door 7 syndicalisten en twee activisten. Ze protesteren tegen de eenzijdige beslissing zonder overleg en vinden dat de opzeg van 2 weken noch de afscheidspremie conform is met de Chinese wetgeving.
Werk(st)ers staan piket in de bedreigde vestgingen te Changde en Maanshan. De 140 werknemers te Changde werd een baan aangeboden in de vestiging van Yiyang op 100 km, een busrit van 3 uur. Onwerkbaar vindt vakbondsvoorzitter Huang Xingguo die vast van plan is het protest verder te zetten niettegenstaande het politieoptreden tijdens het weekend. Vicepresident Rau Bracy van Walmart vindt de transfer 100 km verder ook moeilijk, maar het is volgens hem de dichtstbijzijnde mogelijkheid. Nog 20 andere winkels zijn ten dode opgeschreven en de komende 3 jaar zouden er 110 andere geopend worden zodat er 19.000 banen bijkomen. (FT/CLB)
 

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *