Varkensvlees binnenkort een stuk duurder?


China wordt getroffen door de Afrikaanse varkenspest. Alhoewel de besmetting nu onder controle lijkt, kan de gedaalde productie van varkensvlees in China en wereldwijd de prijs de hoogte injagen.

De Afrikaanse varkenspest dook voor het eerst in 1921 op in Kenia. Vorig jaar was er een opstoot met 6.500 haarden in 25 landen. Er is geen vaccin tegen de ziekte die dodelijk is voor varkens.

In China dook de ziekte op in augustus 2018. Er zijn al 129 haarden van besmetting ontdekt. Ongeveer een miljoen varkens zijn al afgemaakt om de verspreiding tegen te gaan. Het ministerie van landbouw doet grote inspanningen om te beletten dat de besmetting uitdeint.

In het eerste trimester van 2019 werden 188 miljoen varkens gekweekt, dat is 5,1% minder dan het jaar voordien. De totale productie van vlees bedroeg bijna 15 miljoen ton. In maart alleen daalde de productie met 18%. Het aantal zeugen daalde zelfs 21%.

Alles onder controle?

Het aantal nieuwe haarden van besmetting ligt dit jaar lager dan vorig jaar. Belangrijk is dat 60% van de nieuwe haarden ontdekt is door preventieve controles. Volgens een woordvoerder van het ministerie zijn de quarantainemaatregelen al opgeheven in 23 provincies. Men verwacht dat de toestand zich stabiliseert.

De boeren kregen al 630 miljoen yuan schadevergoeding. Er worden voor hen ook speciale informatiecampagnes opgezet om besmetting te vermijden of zo snel mogelijk te ontdekken.

Rampscenario?

De Financial Times gaat er echter van uit dat de besmetting geenszins onder controle is. Volgens de krant , die een analist van Rabobank in New-York citeert- zouden er uiteindelijk 130 miljoen varkens kunnen sterven en het totaal aantal gekweekte varkens uiteindelijk met een derde kunnen dalen. De krant laat ook een analist van Gavekal Dragonomics aan het woord, die schat dat het volledig herstel van de Chinese varkenspopulatie meer dan tien jaar kan duren. Maar de geciteerde analisten zijn geen van beiden landbouwspecialisten.

Het kwaad is hoe dan ook geschied. Ook in de volgende maanden zal de productie zeker lager zijn dan normaal

Door de lagere productie zou de prijs van varkensvlees in China in het derde trimester pieken tot historische hoogten, met een stijging van ongeveer 70%. Dat voorspelt het Chinese ministerie van landbouw. In de eerste week van maart kostte een kilo varkensvlees 12,91 yuan, begin april was het al 15,15 yuan. In 2016 bereikte men een piek van 21 yuan (2,8 euro) per kilo, en misschien gaat men daar nu zelfs overheen.

Wereldwijde prijsstijging

China is de grootste producent en de grootste verbruiker van varkensvlees ter wereld. Chinezen verorberen jaarlijks ongeveer 55 miljoen ton.

Indien de crisis erger blijkt dan erkend en langer duurt, zoals de Financial Times beweert, dan zal China onvermijdelijk meer vlees in gaan voeren. Dan zal de prijs in de hele wereld de hoogte inschieten.

China voert normaal al varkensvlees in, onder meer uit de VS, de EU en Brazilië. De hoop op meer uitvoer naar China jaagt de beurskoers van grote bedrijven uit de sector nu al omhoog. Op de termijnmarkt voor Amerikaans varkensvlees in Chicago is de prijs gestegen met een kwart in een maand tijd.

Bronnen: China Daily, Financial Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *