Verbod handel in cryptomunten; minen wel toegelaten

Door het verscherpte toezicht op het verbod van de handel in cryptomunten gingen al veel beurzen dicht. Merkwaardig is dat het minen van cryptomunten wel wordt toegestaan. De provincie Sichuan helpt hier zelfs aan mee in de hoop het teveel aan elektriciteit te gelde te kunnen maken.

Uit het laatste Financial Stability rapport van de Nationale Bank staat dat de bank verder zal optreden tegen onvergunde initiatieven in digitale betalingen, online lenen en andere firma’s in internet financiën. Volgens het rapport gingen al 173 platformen voor de verhandeling van cryptomunten dicht en daalde dit jaar het aantal platformen voor online lenen van 5000 tot 1490. Volgens het Youth Daily wordt de alomvattende campagne tegen het onwettelijk verhandelen van cryptomunten geleid door de Leading Group for the Special Campaign against Internet Financial Risks. De toezichthouder vroeg tevens medewerking van de lokale en regionale overheden in de actie tegen illegale blockchain activiteiten. De Nationale Bank te Shanghai droeg alle districten op een onderzoek te voeren naar cryptomunt diensten.

Deze actie is het meest harde optreden sinds de campagne uit september 2017 waarbij verboden werd cryptomunten te kopen met fiatgeld. De facto bleef het handeltje ‘over de toonbank’ doorgaan. De voorbije maand gingen nog 5 lokale cryptobeurzen dicht of kondigden aan dat ze geen binnenlandse klanten meer zouden bedienen. President Xi Jinping had de markten aangespoord door zijn steun voor de blockchain technologie. Door het harde optreden in China daalde de Bitcoin ondertussen tot het laagste niveau in zes maanden. Volgens Chainalysis waren tijdens het eerste semester 20 van de top 50 cryptobeurzen gebaseerd in Azië/Pacific en China heeft er daarvan het meeste. Bitsoda en Akdex die stopten, zeggen dat ze later misschien opnieuw open gaan voor buitenlandse klanten.

Mijnen

Merkwaardig is dat de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie eind oktober het minen van cryptomunten verwijderde van de lijst van activiteiten die geëlimineerd moeten worden. China domineert 70 % van de wereldwijde mine activiteiten. Volgens blockchain.com heeft India 4% en de VS 1%.

Wang Hongyi werkt met honderdduizenden mining-machines die 24 uur werken per dag en een constante temperatuur vereisen. Hij heeft zowel installaties in Sichuan en Shaanxi evenals in Xinjiang en Binnen-Mongololië waar er voldoende goedkope energie is. Deze activiteiten vereisen immers een groot elektriciteitsverbruik.

Het verbannen van de cryptohandel in 2017 hielp speculatie en kapitaalvlucht te verminderen. Door het verhogen van de elektriciteitsprijzen kunnen sommige lokale overheden een graantje meepikken van deze miningzaken . De twee Chinese firma’s Bitmain en Canaan controleren volgens consulting firma Frost & Sullivan 90% van de mining markt. Naar verluidt zouden deze ontmijners ook beter te reguleren zijn omdat ze steunen op fysische hardware in China en omdat van ieder gemijnd blok geweten is wie het toe behoort en hoeveel het waard is. Uiteraard moet opgepast worden dat de miners de elektriciteitsbedrijven niet omkopen.

Provincies

De provincie Sichuan die de grootste producent is van waterkracht organiseerde met de mine-operatoren van cryptomunten een vergadering om te kijken hoe zij hun voordeel kunnen doen met het te veel aan elektriciteit die de provincie voortbrengt. Wang beweert dat de provincie Sichuan jaarlijks 78 GW elektriciteit produceert en daarvan 30% uitvoert naar andere regio’s. Volgens het Cambridge Centre for Alternative Finance verbruikt het gehele bitcoin netwerk 73 terawattuur per jaar wat bijna de hoeveelheid elektriciteit is die Chili jaarlijks verbruikt.

Schone energie is het voordeel van Sichuan, maar het nadeel is dat gedurende het droge seizoen geen elektriciteit genoeg is om de machines 24 u te laten draaien. Voor de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie is het vooral zaak dat nijverheden die niet voldoen aan de reglementen op lucht- en watervervuiling en op energiebesparing geëlimineerd worden. Ook Binnen Mongolië is met een reeks inspecties gestart naar cryptomunt initiatieven die controle ontwijken, energieverslindend zijn of gebruik maken van belastingvoordelen onder het mom van ‘big data’ sector. In Binnen Mongolië wordt voornamelijk steenkool voor elektriciteit gebruikt en dit doet dan weer wenkbrauwen over het milieu rijzen.

Bron: Technode, SCMP

Lees ook ‘Wat is bitcoin mining’

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *