Viskweek op zee een middel tot voedselzekerheid

China is van plan om in de toekomst meer offshore aquacultuur te gaan ontwikkelen. Een eerste zelf gemaakt slim viskwekerijschip werd al in dienst genomen en zal gevolgd worden door andere.

Slim viskweekschip Conson 1 Foto China Daily Disclaimer

China wil haar enorme offshore aquacultuurinstallaties ontwikkelen en de  visserijgebieden uitbreiden om een ‘maritieme graanschuur’ uit  te bouwen omdat de voedselzekerheid bovenaan de agenda staat. Het Ministerie voor Landbouw & Rurale Zaken en het Ministerie van Natuurlijke hulpbronnen stelden maandag dat het zich wenden tot de oceaan voor calorieën en eiwitten een belangrijke manier is om de voedselvoorziening veilig te stellen. Tezelfdertijd beloofden ze om maritieme kweekgebieden strikt in zones onder te brengen op een soortgelijke manier als eerder voor bouwgrond.

President Xi Jinping zei in april dat China ‘niet alleen het land, maar ook de oceaan om voedsel moet vragen’. Tijdens de centrale economische werkconferentie van december benadrukte hij opnieuw het belang van de ontwikkeling van de oceaaneconomie en het waarborgen van de nationale voedselzekerheid. Het streven naar zelfvoorziening qua voeding spoort met gelijkaardige inspanningen in andere sectoren, zoals grondstoffen, energie en industriële producten.

Als ‘s werelds grootste uitvoerder van waterdierproducten heeft China nu ongeveer 2,1 miljoen hectare aan zeecultuur. Het maritieme bruto binnenlands product (bbp) bedraagt 9,46 biljoen yuan, goed voor ongeveer 8 procent van het nationale bbp.

Slim kweekschip

De twee ministeries beloofden ook de bouw en toepassing van mobiele ‘boerderijen’ en netten te zullen versnellen ter ondersteuning van diepzeekweek waarbij jonge vissen in de oceaan worden vrijgelaten om als volwassen exemplaren te worden geoogst.

Conson 1, een zelfgemaakte offshore aquacultuurinstallatie, werd in mei 2022 in gebruik genomen. Deze kan jaarlijks 3.700 ton vis produceren, een productie die bijna gelijk is aan die van het Chaganmeer, een van de grootste zoetwatermeren van China. De Conson 1, ’s werelds eerste ‘slimme’ viskwekerijschip van 100.000 ton is 250 meter lang, kost 450 miljoen yuan en werd ontworpen om te worden uitgerust met 15 aquacultuurtanks van ongeveer 90.000 m³ en een slim systeem dat de temperatuur en het zoutgehalte kan regelen.

Voorzitter van Qingdao Conson Development Wang Jianhui zei dat zijn bedrijf samenwerkt met partners om de bouw van een tweede en derde schip van 100.000 ton voor te bereiden. Er staan verder haalbaarheidsstudies op stapel voor een schip van 300.000 ton. In de komende vijf tot tien jaar zal Qingdao Conson Development investeren in de bouw van vijftig slimme landbouwschepen die twaalf toonaangevende vloten vormen, vergezeld van dertien schepen voor de aanvoer van materialen en olie, verklaarde Wang. Hij hoopt dat dat de slimme kweekschepen een nieuw visitekaartje voor China zullen worden, net als de hogesnelheidstreinen van het land.

Het partijblad Qiushi zei onlangs ‘De regering moet een fijnere aanpak van het oceaanbeheer hanteren,  met inbegrip van een meer wetenschappelijke zonering van de maritieme hulpbronnen en een geleidelijke afbouw van de traditionele, inefficiënte visserijmethoden.’ Het lijkt er sterk op dat de maritieme aquacultuur zich uitbreidt van gebieden dichtbij de kust naar de diepzee.

Bronnen: SCMP, China Daily

Print Friendly, PDF & Email