Xinjiang deed het aardig in 2023

Het aantal toeristen in Xinjiang steeg het afgelopen jaar tot 260 miljoen en de buitenlandse handel overschreed voor het eerst 300 miljard yuan. Zowel het brp als het bewonersinkomen namen met meer dan 6% toe. De buitenlandse handel verhoogde sterk door de handel met de Centraal-Aziatische landen.

Horgos landhaven Foto China Daily Disclaimer

Het was voorzitter Erkin Tuniyaz van de regionale regering die bekend maakte dat tijdens het afgelopen decennium het brp verhoogde van 850 miljard yuan tot 1770 miljard. Het beschikbare inkomen steeg van 14700 yuan in 2013 tot 27.000 in 2022., een jaarlijkse groei van meer dan 8%. Het aantal toeristen nam toe van 48 miljoen tot het historische hoogtepunt van 260 miljoen. Vorig jaar verwelkomde Urumqi 100 miljoen toeristen en bedroeg de omzet van het toerisme meer dan 100 miljard yuan, een record. Het afgelopen jaar kwamen er 41 nieuwe gastgezinnen bij in Urumqi, wat het totaal op 324 brengt.

Tijdens de drie eerste kwartalen van 2023 groeide het brp met 6,1% en het inkomen per hoofd met 6,4%. Niettegenstaande de VS-boycot groeide de buitenlandse handel van Xinjiang tijdens de eerste 11 maanden met 47%. Het is vooral de handel met de Centraal-Aziatische landen die tijdens deze periode met 53% steeg en nu al 79 % uitmaakt van de totale buitenlandse handel.   

De Autonome Regio kende ook een graan recordoogst die meer dan 20 miljoen ton bedroeg of 3 miljoen ton meer dan in 2022..

Machines vervingen katoenplukkers Foto China Daily Disclaimer


Sinds 1 november is de Xinjiang Pilot Free Trade Zone (FTZ) in werking en werd de eerste steen al gelegd voor de uitbouw van een katoenhandelscentrum in Urumqi. Xinjiang produceert 90% van het Chinese katoen wat voorheen eerder geconcentreerd lag langs de kust
Het nieuwe handelscentrum zal Xinjiang helpen bij het opzetten van industrieclusters van wereldklasse voor katoen en textiel die tot de acht industrieclusters behoren die door de lokale overheid in Xinjiang worden benadrukt.

Het vrachtverkeer per spoor vervoerde 200 miljoen ton waarvan steenkool met 121 miljoen ton de hoofdmoot uitmaakt. Wat het tienjarige BRI betreft, heeft de Alashankou-haven 6.260 goederentreinen tussen China en Europa afgehandeld, een stijging van 7,1 procent op jaarbasis, en de haven van Horgos had er 7.268 een stijging van 10 procent op jaarbasis.

Koktokay International Ski Resort in Altay Foto China Daily Disclaimer

Xinjiang beweert 12.000 jaar geleden de geboorteplaats te zijn geweest van het skiën. In august heeft het Regionaal Bestuur voor 2022 tot 2025 een actieplan ontvouwd ter bevordering van ijs- en sneeuwsporten en toerisme. Het plan roept op tot het bouwen van meer ski- en schaatsfaciliteiten, het populairder maken van wintersporten, het ontwikkelen van vakantiebestemmingen met het skithema en het veranderen van de ijs- en sneeuwindustrie in een nieuwe groeipool.

Last but pot least merkte voorzitter Erkin Tuniyaz op dat  Xinjiang een nieuwe campus voor islamitische theologische hogescholen heeft gebouwd en acht nevencampussen opgericht in Ili, Hotan, Kashi en andere. Met name voor locaties voor religieuze activiteiten zoals moskeeën, taoïstische tempels en boeddhistische tempels die al lange tijd in verval zijn, heeft Xinjiang hun omstandigheden effectief verbeterd.

​ Global Times, China Daily, Beijing Review, CGTN, Xinhua,

Print Friendly, PDF & Email