‘VN moeten VS verantwoordelijkheid in Afghanistan erkennen’

China wil dat de VN organisatie voor mensenrechten in Geneve de verantwoordelijkehdi van de VS voor de schendingen van de mensenrechten in Afghanistan erkent en er lessen uit trekt.

De Chinese ambassadeur bij de VN in Geneve, Chen Xu, verklaarde dinsdag dat Amerikaanse, Britse en Australische troepen verantwoordelijk gehouden moeten worden voor de schendingen van de mensenrechten die ze de voorbije 20 jaar in Afghanistan begaan hebben.

Zijn aanklacht ging overigens, zonder specifieke andere landen te noemen, nog een stuk breder dan Afghanistan : ‘Er moet gesteld worden dat de VS en enkele andere landen onder het voorwendsel van democratie en mensenrechten militaire interventies uitgevoerd hebben in soevereine staten, hun eigen model opgelegd hebben aan landen met een andere geschiedenis, cultuur en lokale omstandigheden’. ‘Dit soort acties heeft ernstig de soevereiniteit en de territoriale integriteit van de betrokken landen ondermijnd en heeft groot onheil meegebracht voor hun volk. Afghanistan leert een diepe les over de mislukking van een militaire interventie’. ‘Het is nogmaals bewezen dat machtspolitiek en militaire middelen nergens heen leiden, alleen maar de regionale veiligheid en stabiliteit ondermijnen en de mensenrechten van de plaatselijke bevolking schenden’.

Tussen de invasie van Afghanistan door troepen van de VS, het VK en Australië in 2001 en het begin van de uiteindelijke terugtrekking van de troepen in mei dit jaar verloren naar schatting 241.000 mensen het leven door rechtstreeks geweld, volgens cijfers van het Watson Institute van Brown University. Onder hen 71.000 burgers. 162.000 Afghaanse strijders van alle partijen, en 2.500 Amerikaanse soldaten. In 2020 brak in Australië een schandaal uit toen het Australisch leger moest toegeven dat speciale troepen minstens 39 Afghaanse burgers en gevangenen moedwillig doodden.

Chen Xu deed overigens meer dan aanklagen. Hij bevestigde dat China de wil van het Afghaanse volk, de soevereine onafhankelijkheid van het land en zijn territoriale integriteit respecteert, dat het nooit zal tussenkomen in de binnenlandse aangelegenheden en altijd een vriendschappelijke politiek tegenover alle Afghanen zal volgen. De taliban gaf hij de raad een voorzichtige binnen- en buitenlandse politiek te voeren.

Bron: CGTN

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.