Vooruitgang tegen baarmoederhalskanker en Alzheimer

Het Chinese controledepartement voor geneesmiddelen heeft een lokaal vaccin tegen het humaan papillomavirus (HPV) en een innovatief geneesmiddel om de ziekte van Alzheimer af te remmen voor gebruik goedgekeurd.

Cecolin

Het HPV-vaccin beschermt jonge vrouwen tegen baarmoederhalskanker als gevolg van HPV-besmetting. Buiten China produceren alleen de VS en Groot-Brittannië een eigen vaccin. Maar het Chinese product is een stuk goedkoper.

Het Chinese HPV-vaccin heet Cecolin en is ontwikkeld door het farmabedrijf Innovax en de Universiteit van Xiamen. Het werd begin dit jaar voor gebruik in China goedgekeurd. Het vaccin is bedoeld voor meisjes van 9-14 jaar (twee toedieningen) en vrouwen van 15-45 jaar (drie toedieningen). In 2020 zal China al ongeveer 8 miljoen dosissen produceren.

Het Amerikaanse bedrijf Merck bracht als eerste een vaccin ‘Gardasil’ op de markt in 2006 en genoot van een quasimonopolie. Het is een van de meest verkochte vaccins ter wereld.

Gardasil en Cecolin doen niet volledig hetzelfde. Gardasil 9 beschermt tegen 9 soorten antigenen. Gardasil 4 tegen vier verschillende antigenen. Cecolin en Gardasil 2 beschermen enkel tegen de twee varianten die 85% van de kankers veroorzaken.
Bijna alle seksueel actieve personen komen vroeg of laat in contact met HPV. Meisjes die het vaccin krijgen voordat ze op natuurlijke wijze aan het virus blootgesteld worden zijn beschermd tegen besmetting.

Cecolin zal aanvankelijk 329 yuan (ongeveer 40 euro) per vaccin kosten. In China kosten de ingevoerde varianten Gardasil respectievelijk 1300 yuan (165 euro), 800 yuan (100 euro) en 600 yuan (65 euro). Op twee of drie toedieningen van het vaccin loopt het prijsverschil al op. Verwacht wordt dat het goedkopere Chinese product het vaccin sterk zal democratiseren voor meisjes uit armere gezinnen.

Tot nog toe waren er vaccins tekort in China. In 2017 werden slechts anderhalf miljoen dosissen ingevoerd, in 2019 liep dat al op tot 8,7 miljoen. Daardoor liepen de wachttijden op; sommige rijkere Chinezen reisden zelfs naar Hongkong voor de vaccinatie. Vanaf mei dit jaar zou Cecofin aanwezig zijn in de openbare gezondheidscentra op de meeste plaatsen in China.

Alzheimer

Geng Meiyu, uitvindster van
GV-971

In november werd GV-971, een Chinees geneesmiddel dat Alzheimer afremt , goedgekeurd voor binnenlands gebruik. Het wordt vanaf dit jaar getest voor internationale erkenning.

De ambities van de producent Green Valley Pharmaceutical Co. liggen hoog want dit jaar starten ook de klinische testen met 2.000 patiënten in 200 klinieken in de VS, de EU, Oost-Europa en de regio Azië-Stille Oceaan. Men hoopt die testen in 2024 met succes te kunnen afronden om in 2025 de goedkeuring te vragen van de Amerikaanse en Europese controleorganismes voor geneesmiddelen.

GV-971 werd gezamenlijk ontwikkeld door Shanghai Institute of Materia Medica (een afdeling van de Chinese Academy of Sciences), Ocean University of China en Green Valley. Het onderzoek loopt al 22 jaar.

Het geneesmiddel wordt uit bruine algen bereid. Het wijzigt de darmflora zodat die uiteindelijk de aftakeling van het brein afremmen bij patiënten met beginnende tot licht gevorderde Alzheimer.
Het werd uitgetest op muizen en daarna in verschillende fasen op 1.100 Chinese patiënten. Een behandeling bestaat uit twee pillen per dag gedurende negen maanden. De prijs van het geneesmiddel bedraagt 3580 yuan (450 euro) per maand. De totale jaarlijkse kosten voor verzorging van een Alzheimer patiënt kan echter oplopen tot 130.000 yuan ( 17.000 euro) per jaar

Bronnen: Whatsonweibo, People’s Daily

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Vooruitgang tegen baarmoederhalskanker en Alzheimer

  1. Vaccinatie voor baarmoederhalskanker betekent niet dat je immuun ben voor het virus. Je moet nog steeds laten controleren door een gynaecoloog.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *