Vrijmaking rentevoeten en privébanken voor binnenkort


Toplui uit de financiële sector spraken op een persconferentie tijdens de zitting van het parlement over twee sleutelaspecten van de aangekondigde financiële hervormingen: de vrijmaking van de rentevoeten en het openstellen van de banksector voor privékapitaal.

zhouVolgens de gouverneur van de Chinese centrale bank, Zhou Xiaochuan, is vrijmaking van de rentevoeten een zaak van één, maximum twee jaar. Vrije rentevoeten zijn volgens hem de laatste fase van het afstemmen van de rente op de markt, waaraan gewerkt wordt. In juli is bijvoorbeeld de minimumdrempel voor de rentevoeten al afgeschaft. In december kwam een richtlijn uit voor het gebruik van verhandelbare kasbons tussen banken onderling. Deze week maakte de regering nog bekend dat er een verzekering komt voor bankdeposito’s. Terwijl men voorzichtig aan de vrijmaking van de rentevoeten werkt geeft men ruimte aan nieuwe zakenmodellen, zoals internet spaarfondsen. Die bieden soms bijna de dubbele rente van de klassieke banken aan. Zhou vindt dat positief maar verwacht dat het fenomeen zal wegebben wanneer de rentevoeten ook bij de banken flexibel worden.

Inwisselbaarheid kapitalen  nog niet direct

De gouverneur verklaarde dat voor de internationalisering van de Chinese yuan nog een lange weg te gaan is. De belangrijkste stap die nog moet gezet worden is de vrije inwisselbaarheid van kapitalen. Voorlopig gaat China het gebruik van de yuan voor buitenlandse handel vergemakkelijken. In januari werd de yuan de zevende meest gebruikte munt voor internationale betalingen, met 1,39% van het totaal. De dollar haalt 38,71%.

Vijf privébanken als test

shangShang Fulin, hoofd van de Chinese Regelgevende Bankcommissie, stelt het openen van de eerste privébanken in het vooruitzicht in Tianjin, Sjanghai, Zhejiang en Guangdong. De banken moeten minstens twee privéstichters hebben. Een precies tijdstip gaf Shang niet. Het is een testprogramma dat stapsgewijze zal uitgevoerd worden wanneer het rijp genoeg is. De prioriteit van Shang voor dit jaar is eerder de marktwerking in de sector te verdiepen.
De regulator maakte wel bekend dat al een selectie gemaakt is van kandidaten om privébanken op te starten. Het gaat om vijf partnerschappen van telkens twee bedrijven. Daarbij Alibaba E-commerce, dat met Alipay het grootste online betalingssysteem uitbaat, en Tencent het grootste sociale netwerk en tevens aanbieder van spelletjes. Alibaba gaat samenwerken met Wanxiang, een fabrikant van auto-onderdelen, Tencent met een investeringsmaatschappij uit Guangdong. De andere partnerschappen bestaan telkens uit een investeringsmaatschappij samen met een industriële partner. Ze mogen beginnen bankieren zodra ze beantwoorden aan al de normen van de regulator. Daarbij horen een noodplan, voldoende reserves en een strategie die hen van de grote staatsbanken onderscheidt. Het is de bedoeling dat de privébanken zich vooral richten op kmo’s en op woongemeenschappen. Ze zullen aan strikte regels onderworpen zijn. Privé-investeringen in banken zijn al lang toegelaten, maar nu mogen de privébelangen de bank ook effectief controleren.

Bronnen: cntv, china.org.cn, caixin

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *