VS jaloers op China’s schone energie

De Verenigde Staten verwijten China nu overheidssteun te verlenen aan de sectoren van zonne- en windenergie, omdat de Amerikaanse firma’s onvoldoende met de Chinese ondernemingen op dat vlak zouden kunnen concurreren. De vakbond ‘United Steelworkers’ heeft een klacht neergelegd bij de WTO.
De inkt van de pers die China bestempelde als ’s werelds grootste vervuiler is nauwelijks droog of een nieuwe anti-Chinamediacampagne beschuldigt het land van het tegendeel. De kwaliteitskrant New York Times (NYT) brengt het verhaal van het tweejarige Sunzone, een zonnepanelenfirma in Changsha die naast “de goedkope ingenieurs” aan grond en kapitaal tegen gunstige voorwaarden geraakte door een preferentiële overheidspolitiek voor ondernemingen in duurzame energie. Sunzone werd gebouwd op drie maand, terwijl daar in de VS 14 à 16 maand voor nodig is, weet het blad. De sector van de schone energie is in China reeds goed voor één miljoen jobs en groeit jaarlijks met een derde.

Arbeidster zonnepanelen

Arbeidster zonnepanelen


De toonaangevende krant maakt haar beklag dat China,  nauwelijks een speler op dat vlak 5 jaar geleden, nu meer dan de helft van de zonnepanelen produceert en deze voor 95 % exporteert naar westerse markten waar de consument over toelagen beschikt om zich deze producten inzake schone energie aan te schaffen. China zou ook goed op weg zijn om de helft van ’s werelds windturbines te vervaardigen en stak de VS reeds voorbij als de grootste windturbinemarkt.
De krant geeft wel toe dat andere landen ook deze sector steunen, maar toch niet zo sterk als China. Het blad argumenteert bovendien dat China’s steun ingaat tegen de WTO-regels. Grote Chinese windturbines worden verkocht tegen 685.000 $ per MW terwijl westerse turbines 850.000 $ per MW kosten, zo komt de aap uit de mouw. China’s expansie zou een “traumatische ervaring” zijn voor westerse producenten. BP heeft een firma in zonnepanelen in Frederick (Md) gesloten en een joint venture in China uitgebreid. Evergreen Solar plant ook de laatste productiefase over te hevelen van Devens (Mass) naar China, wat 300 Amerikaanse jobs zal kosten. Evergreen Solar vocht 3 tot 5 jaar om in de VS aan geld te geraken, maar had in China hiermee geen moeite, aldus de NYT, die hiermee de eigen argumentatie als zou China buitenlandse ondernemingen discrimineren, onderuithaalt.
De NYT vermeldt dat de vakbond United Steelworkers een 5000 pagina’s tellend rapport met een klacht tegen China over de sector van de schone energie heeft ingediend bij de WTO. Het blad bewijst dat de anti-Chinahersenspoeling doorgaat, wat China ook doet (vervuilen of juist niet vervuilen).
Bron: New York Times

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *