Bedrijfsleven VS wil onderhandelingen met China

30 verschillende zakelijke verenigingen vragen in een brief aan het Witte Huis om de onderhandelingen in handel met China voort te zetten en de invoerheffingen op te heffen. Deze schaden zowel de VS-economie, de VS werkers en het concurrentievermogen zo heet het.

USTR Catherine Tai met veel WTO ervaring

Bijna 30 zakengroepen hebben een brief gestuurd naar minister van Financiën J. Yellen en naar US Trade Representative (USTR) Katherine Tai . Het gaat om groepen zoals de landbouw-, chips- en de geneesmiddelen sector. Ze merken op dat China heeft voldaan aan belangrijke standaarden en toezeggingen die ten goede komen aan Amerikaanse zaken, boeren en arbeiders. De brief stelt dat extra werk nodig is opdat China volledig de fase 1 van de handelsovereenkomst (onder Trump) zou uitvoeren. In deze overeenkomst beloofde China meer Amerikaanse goederen te kopen in ruil voor een gedeeltelijke verlaging van de VS-heffingen. Vooruitgang over deze aankoop bleef achter door de pandemie en de drastische verslechtering van de VS-Chinese betrekkingen. Sindsdien zijn geen ontmoetingen meer geweest tussen economische topverantwoordelijken van de twee landen, ook  niet onder president Biden.

Schade

De briefschrijvers steunen de Biden-administratie om China verantwoordelijk te houden voor zijn verbintenissen in fase één en ze dringen er met klem op aan om met de Chinese regering samen te werken zodat het aankopen van Amerikaanse goederen voor de rest van 2021 verhoogt en alle structurele verbintenissen van de overeenkomst uitgevoerd worden vóór zijn tweejarige verjaardag op 15 februari, 2022. Tot nu toe zijn er echter in juni maar voorbereidende gesprekken geweest tussen vice-premier Liu He met Tai en Yellen. De onderhandelingen met China moeten voortgezet worden om de contraproductieve heffingen zo spoedig mogelijk op te heffen want ‘dit is erg nodig wegens de voortdurende schade aan de Amerikaanse economie, Amerikaanse werknemers en het nationale concurrentievermogen van de VS ‘

De brief roept ook op om met China te gaan praten over nog niet behandelde onderwerpen zoals staatshulp, cyberveiligheid, data, de concurrentiepolitiek en betere markttoegang. Gehoopt wordt dat door de volledige uitvoering van de verbintenissen van de eerste fase en de terugkeer naar de onderhandelingstafel, vooruitgang kan worden gemaakt over de vele openstaande problemen. De USTR is gestart met een beoordeling van de handelspolitiek tegenover China terwijl nog niet begonnen werd met de herziening van tarief uitzonderingen die vorig jaar verliepen. In een antwoord op de brief antwoordde USTR Tai dat de herbeoordeling van de handelsrelaties met China nog aan de gang is.

Overigens blijkt uit een bevraging van de US-China Business Council  bij haar leden dat vorig jaar 95% van hen winst maakte, een vooruitgang tegenover 91% het jaar voordien. Slechts een miniem percentage verplaatste hun toeleveringsketen en diegene die dit naar Vietnam deden, denken er wegens de Covid-situatie aan om terug te keren.

Politiek

Tot zover de Amerikaanse verzuchtingen van economische kringen. Op politiek vlak bezochten tijdens de recente dagen zowel BuZa minister Blinken, vicepresident Harris als defensieminister Austin een reeks Aziatische landen en de ASEAN-top om de Aziatische landen te bewegen tot een anti-China front. De betrokken landen zijn echter weigerachtig om partij te kiezen. De Chinese minister Wang Yi riep daarentegen op tot de verdere economische integratie van ASEAN, Japan, Zuid-Korea en China. ASEAN werd in 2020 het grootste handelsblok met China en dit ter waarde van 4740 miljard yuan. Vooral het overwinnen van COVID blijft Azië beroeren. China heeft ASEAN al 120 miljoen vaccins geleverd of 4,8 maal het aantal van het UN-Covax programma. De VS heeft ASEAN meer dan 23 miljoen vaccins bezorgd.

SCMP, Global times, Asia Times, China daily, english.kyodonews.net, www.state.gov  

Print Friendly, PDF & Email

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *