Walmart vindt activisten van ACFTU op zijn weg

wallmart-cnOntslagen werknemers van een winkel van Walmart zullen tegen de Amerikaanse keten misschien alsnog een proces aanspannen. Ze werden in maart ontslagen en blokkeerden de toegang tot de winkel drie maanden lang. De plaatselijke afdeling van de ACFTU, de officiële vakbond, heeft de actie en de onderhandelingen geleid.

Na twee zittingen van een arbitragecommissie buiten de rechter om en bemiddeling, o.a. door de lokale overheid, werd de eis van een hogere compensatie deze week verworpen. De voorman van de ACFTU en een kern van werknemers die nog actiebereid blijven zullen in de volgende twee weken bekijken of ze de kwestie voor het gerecht brengen.

Puzzelstukje in een herstructurering

In Changde, een stadsprefectuur in het noorden van de zuidelijke provincie Hunan, is er een van de 20 vestigingen van Walmart die dichtgaat. De Amerikaanse winkelketen is bezig met een herstructurering in China waar ze een enorme markt hebben gevonden. Er zouden in de nabije toekomst winkels en banen worden gecreëerd en Walmart heeft ook beloofd meer te zullen investeren in voedselveiligheid. Het bedrijf behaalt grote winsten in China, maar heeft er ook een geschiedenis van geschillen met vakbonden en met diensten voor de veiligheid van voedsel en geneesmiddelen. De ACFTU maakt een langdurige omschakeling door om een meer strijdbare vakbond te worden. De bond zoekt een evenwicht tussen een houding die de stabiliteit en de economische ontwikkeling ontziet en de noodzakelijke strijd voor werknemersrechten en inkomen. Soms kiezen kaderleden resoluut voor dat laatste, zoals bijvoorbeeld de afgelopen tijd in Changde.

Tegengestelde visies op een sluiting

Volgens Huang Xingguo, de voorzitter van de ACFTU bij Walmart in Changde, heeft het bedrijf de arbeiders te laat op de hoogte gebracht van de sluiting en met de bond geen overleg gehad over de afvloeiingspremie, die overigens ook te laag is. De werkgever heeft dus in zijn ogen het collectieve arbeidscontract geschonden en de wet overtreden. De grote meerderheid van de 130 arbeiders deelde die mening en ze kwamen in actie. Walmart houdt staande dat het binnen de grenzen van de wet is gebleven en ook meer dan redelijke premies heeft geboden. Compromisvoorstellen van de winkelketen, bijvoorbeeld voor een hogere schadevergoeding, werden verworpen. Zo eisten de activisten het dubbele van de voorgestelde premie en een erkenning dat de werkgever in de fout was gegaan.

Wordt vervolgd?

De lokale overheid heeft van Walmart geëist dat ze de zaak zou regelen in goed overleg met de vakbond en heeft een arbitragecommissie aangesteld. Anderzijds zouden plaatselijke ambtenaren die de stad voor investeringen en bedrijven aantrekkelijk willen houden, de activisten onder druk hebben gezet. De arbitragecommissie heeft afgelopen woensdag besloten dat de werknemers de voorstellen van hun baas moeten aannemen. Na maanden van actie en arbitrage blijven er naar verluidt nog slechts een twintigtal mensen bereid om de zaak door te zetten. Huang en zijn collega’s hebben nu 14 dagen de tijd om na te gaan of ze beroep zullen doen op het arbeidsgerecht.

De tijden veranderen

Het conflict en de rol die de verschillende actoren erin spelen weerspiegelen de wijzigingen die zich voordoen in het sociale landschap van China. Chang Kai, een jurist die mede de wet op de arbeidscontracten heeft opgesteld en die de vakbondsman in Changde ook met raad heeft bijgestaan formuleert het zo: ‘vroeger streden de arbeiders voor een minimumloon, sociale zekerheid en andere elementaire rechten. Nu eisen ze loonsverhogingen, een betere behandeling en een eerlijk deel van de winsten die het bedrijf met hun werk haalt.’ Activisten dringen ook heviger bij de ACFTU aan om het op te nemen tegen ondernemingen die op hun beloning en hun rechten beknibbelen.
Bronnen: China Daily, People’s Daily, Wall Street Journal, Financial Times
Lees hier het verslag van Belgische vakbondsvertegenwoordigers die de verschuivingen in het sociale landschap en in de vakbond in China zijn gaan bestuderen  http://www.chinasquare.be/achtergrond/belgische-vakbond-en-veelvormige-acftu-willen-intenser-samenwerken/
 

Print Friendly, PDF & Email

1 comment for “Walmart vindt activisten van ACFTU op zijn weg

 1. Hoe zo activisten? Dit gebeurt, als je met zo’n
  ” boevenbende” in zee gaat. Wie hun reputatie in moederland USA kent, weet, dat je dit verwachten kon.
  Het valt mij daarom vies tegen van de Chinese Regering, c.q. CP, dat men dit gewoon heeft laten gebeuren.
  N.m.m.: geef ” Roofkapitalisten” nooit de vrije hand!
  Hoewel ik nog steeds met grote interesse en bewondering de ontwikkelingen in China volg, wekken een aantal ontwikkelingen bij mij wrevel op. Behalve deze, b.v. ook de n.m.m. de fors uit de hand gelopen afstand tussen arm en rijk.
  Dit zal n.m.m. op termijn als een boemerang gaan werken.
  (zie historie, macht van het getal.
  Bedenk, dat we, nu al, qua onderwijs, met een verhoudingsgewijs zeer ontwikkeld volk te maken hebben.
  Deze ontwikkeling neemt elk jaar bovendien flink toe.
  Ik hoop dan ook, dat de Chinese Regering snel een aantal stappen neemt (natuurlijk gefaseerd),om.deze, deels extreme, inkomensverschillen weer tot normalere proporties terug te brengen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *